Euractiv: Guvernele din UE, vot în decembrie pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, după mai bine de 10 ani de amânare. În 2011 s-au opus Olanda și Finlanda

Euractiv: Guvernele din UE, vot în decembrie pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, după mai bine de 10 ani de amânare. În 2011 s-au opus Olanda și Finlanda

Guvernele statelor UE vor supune la vot în luna decembrie aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de 10 ani de amânare, potrivit Euractiv.com.

În 2011, aderarea – pentru care este nevoie de unanimitate – a fost supusă votului la nivelul miniștrilor din statele naționale, însă a fost blocată de guvernul din Țările de Jos și de cel din Finlanda.

Euractiv: Guvernele din UE, vot în decembrie pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

„Președinția cehă (a Consiliului UE, n.r.) este angajată să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să fie parte deplină a spațiului Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek, în cadrul dezbaterii desfășurate miercuri în Parlamentul European.

„În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a adăugat oficialul ceh.

În Parlamentul European, o majoritate clară susține ridicarea controalelor la frontierele României și Bulgariei, iar în cadrul sesiunii plenare din perioada 17-20 octombrie vor vota o rezoluție pe acest subiect.

Se mai opune doar grupul Identitate și Democrație (ID), cu Guido Reil de la Alternativa pentru Germania (AfD) definind România drept „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și invocând nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două state est-europene.

„Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a se alătura spațiului. Sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă încă din 2011 unda verde a Consiliului – 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a subliniat președintele PPE, Manfred Weber.

„Nu există clasa întâi și clasa a doua, sau nu există motive obiective pentru a nega Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și dați-mi voie să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți susținerea noastră, locul vostru este în cadrul Schengen”, a continuat el.

Un mesaj similar a transmis și președinta S&D, Iratxe Garcia Perez, care a descris „blocada din Consiliu” ca fiind „discriminatorie”.

„Vorbim o grămadă despre solidaritate, însă trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate de la Bulgaria și România când Uniunea Europeană nu își respectă propriile sale angajamente. Este rețeta propice pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și susținerea pentru mesajele populiste și anti-europene”, a explicat socialista.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)