Eurobarometru: 83% dintre români simt nevoia să spună celorlalți ce să facă. România, cea mai mare opoziție la valorile europene

Eurobarometru: 83% dintre români simt nevoia să spună celorlalți ce să facă. România, cea mai mare opoziție la valorile europene
Foto: Hepta - Dursun Aydemir / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Eurobarometrul Uniunii Europene, din perioada Octombrie 2021 – Noiembrie 2021, a fost publicat pe website-ul Uniunii Europene, acesta poate fi citit aici.

Conform datelor disponibile, românii au cea mai mare opoziție privind valorile europene, aceștia fiind individualiști când se raportează la bani și putere, dar conformiști în gândire. De asemenea, ne aflăm pe primul loc la discriminare și intolerență față de celelalte stiluri de viață.

Sondajul a fost realizat în: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Elveția, Spania, Finlanda, Franța, Ungaria, Croația, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda/Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Slovenia și Slovacia.

Sondajul a fost realizat în formatul „față în față”, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.

Suntem pe primul loc la dorința de a afișa averea și de a spune altora ce să facă

Una dintre cele mai nefaste rezultate pe care le-am câștigat în urma acestui barometru se arată prin dorința de a arăta averea.

Rezultatele întrebării „E important să deții chestii scumpe și să te afișezi cu ele?”

La întrebarea „E important să deții chestii scumpe și să te afișezi cu ele?” 31% dintre români au declarat că e foarte important să deții și să te afișezi cu bunurile tale, 38% fiind indiferenți, dar apropiați de varianta pozitivă. La polul opus, olandezii consideră că nu e important să deții lucruri scumpe și nici să te afișezi cu ei, 90% nu se regăsesc în întrebarea adresată.

De asemenea, suntem pe primul loc în Europa la dorința de a spune altora ce să facă, la întrebarea „E important să spui altora ce să facă?”, 41% dintre români consideră că e absolut necesar să spună altora ce să facă, iar 42% sunt indeciși, dar înclină spre varianta pozitivă de răspuns.

La polul opus, înc-o dată, se află Olanda. Olandezi nu consideră că e necesar să spună altora ce să facă, 59% dintre aceștia negăsindu-se în răspuns.

Locul 1 la discriminare în Europa

La nivel European, România se află pe primul loc în urma sondajului realizat de către Uniunea Europeană în ceea ce privește discriminarea de toate felurile.

La întrebarea „Ar trebui să existe NU discriminare privind sexul, vârsta, etnia, religia, părerile politice și de orice alt fel, bogăția, handicapul și orientarea sexuală?”, România se află pe primul loc în Europa în opoziție cu valorile europene. Doar 45% dintre români consideră că discriminarea nu are ce căuta în societate. La polul opus, 68% dintre spanioli consideră că discriminarea nu are ce căuta în societate.