Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la căutarea de informații pe internet despre răni, boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii. Anul trecut, peste jumătate dintre cetățenii UE, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, au făcut acest lucru, dar în România procentul e de doar 28%, arată datele Eurostat.
Pe primul loc în acest top e Finlanda. 77% dintre finlandezi au căutat online anul trecut date despre sănătate. Pe următoarele poziții s-au clasat Olanda (76%), Danemarca (72%) şi Germania (70%). La polul opus s-au clasat România, cu 28%, și Bulgaria, cu 29%.
Media europeană e de 55%, adică peste jumătate dintre cetăţenii UE au căutat online informaţii legate de sănătate.
Foto: Eurostat
20% au declarat că şi-au făcut online o programare la un medic generalist.
13% au accesat alte servicii de sănătate pe un site sau aplicație, în loc să meargă personal la spital sau la medic, iar 11% şi-au accesat online dosarul cu informații despre starea lor de sănătate.
În ultimul deceniu, în majoritatea statelor UE a crescut ponderea celor care caută informații pe internet despre sănătate. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (41%) şi Cipru (40%). În schimb, în România ponderea celor care caută date online legate de sănătate a crescut cu doar 2% în ultimii zece ani.