EXCLUSIV // Actorii Marius Manole și Oana Pellea, despre spectacolul “Oscar și Tanti Roz”: “Indiferent ce ni se întâmplă, undeva există o speranță. Fiecare trebuie să găsească punctul de sprijin pentru că fără el nu se poate continua”

EXCLUSIV // Actorii Marius Manole și Oana Pellea, despre spectacolul “Oscar și Tanti Roz”: “Indiferent ce ni se întâmplă, undeva există o speranță. Fiecare trebuie să găsească punctul de sprijin pentru că fără el nu se poate continua”

La aproape un an de când teatrele au fost închise din cauza situației epidemiologice, unul dintre cele mai îndrăgite spectacole, “Oscar și Tanti Roz” se va juca din nou pe scena Teatrului Bulandra din București.

De această dată, nevoia de teatru va fi hrănită prin intermediul platformelor online, având în vedere că marii actori care vor da viață personajelor Oana Pellea (Tanti Roz), Marius Manole (Oscar), Antoaneta Cojocaru (Peggy Blue) și Cristina Cassian (Bacon) vor juca în fața unei săli goale. Spectacolul va fi difuzat duminică, în regim live streaming, de la ora 19.45 și reprezintă o dovadă că arta teatrală poate supraviețui și se poate adapta, în ciuda restricțiilor care au blocat sălile instituțiilor culturale.

Reprezentația are o dublă semnificație. Pe de o parte este un spectacol aniversar, care marchează 11 ani de când piesa a fost pentru prima dată montată, în marie 2010, când marea actriță Oana Pellea a revenit pe scena Teatrului Bulandra. De atunci, spectacolul se joacă, de fiecare dată cu casa închisă, este văzut și revăzut de publicul din toată țara cu ocazia turneelor în teatrele din provincie.

Pe de altă parte, reprezentația ce va avea loc duminică, se aliniază unei noutăți în lumea teatrului, marcată și ea de pandemia de coronavirus, fiind unul dintre puținele spectacole transmise în mediul virtual, în timp real, prin intermediul streamerse.net. Astfel, deși sala va fi goală, mii de iubitori ai teatrului se vor bucura de piesă de la distanță.

Cu această ocazie, cei doi mari actori care vor urca duminică pe scenă, Oana Pellea și Marius Manole, au vorbit pentru B1.RO despre semnificația acestui spectacol:

Pentru actorul Marius Manole, care a interpretat rolul lui Oscar pentru mai bine de un deceniu, spectacolul va fi o provocare: “Va fi foarte diferit. În același timp va fi foarte provocator. Este un spectacol care are multă emoție în el și această emoție ajungea, de obicei, la public și noi simțeam publicul foarte bine. Acum nu o să mai avem aceste reacții, nici râsul, nici plânsul. O să trebuiască să ne sprijinim unul pe altul, noi cei patru actori. Va fi o experiență nouă. Am mai jucat, dar fiecare spectacol era diferit și era foarte conectat la public”, a precizat Marius Manole pentru B1.RO.

sursa foto: bulandra.ro

În ceea ce privește mesajul piesei, actorul a precizat că vizează speranța, atât de necesară în acest context dificil, marcat de o criză care afectează întreaga umanitate:

“Piesa ne transmite că pare complicat să trăiești, că uneori ajungem în situații limită, fără niciun fel de speranță, că mai ales în perioada aceasta cu pandemie, în care ni se ia bucuria de a trăi, de a comunica, oamenii sunt tentați să creadă că nimic nu mai are niciun rost. Dar un rost există și oricând depinde numai de noi să avem puterea să mergem mai deprte. Până la urmă, viața este chiar o aventură. Este mai interesantă că ni se întâmplă și lucruri, uneori, nu plăcute. Însă și asta face parte din joc. Indiferent ce ni se întâmplă, undeva există o speranță. În cazul lui Oscar este relația lui cu Dumnezeu și cu Tanti Roz. Fiecare trebuie să găsească punctul de sprijin pentru că fără el nu se poate continua” a precizat actorul Marius Manole.

sursa foto: bulandra.ro

La rândul ei, marea actriță, Oana Pellea a împărtășit pentru B1.RO că va juca acest spectacol cu mare emoție. Aceasta a precizat că spectacolul Oscar și Tanti Roz nu s-a mai jucat de un an cu public în sală, ultima reprezentație de acest fel având loc la Constanța.

Actrița Oana Pellea a subliniat că mesajul cărții, preluat de adaptarea pusă în scenă de regizorul Chris Simion Mercurian, este unul al speranței, care capătă o semnificație aparte în contextul pandemiei, motiv pentru care invită iubitorii teatrului să vadă acest spectacol.

Oscar și Tanti Roz nu e doar povestea unui copil nedreptăţit de soartă, care stă de vorbă cu Dumnezeu; e povestea noastră, a tuturor. Există în textul lui Eric Emmanuel Schmitt un mesaj tulburător: oricare dintre noi poate fi Oscar, dar cu un dram de noroc în plus. Mai multe zile dăruite înseamnă să încerci să te bucuri de viaţă, indiferent de cum ţi-e hărăzită – în chip de premiu ori de pedeapsă – fără a uita totuşi să răspândeşti binele în jurul tău.

sursa foto: bulandra.ro

Actorul Marius Manole a oferit câteva detalii și despre surpriza pe care echipa ce a muncit la acest spectacol o pregătește pentru publicul larg. Este vorba despre o dezbatere cât mai deschisă la sfârșitul reprezentației, în care se va discuta pe de o parte impresiile despre tema piesei, dar și despre soluții privind depășirea crizei actuale:

“La finalul spectacolului va avea loc o discuție cu publicul legată de spectacol, de cum au văzut spectatorii această piesă și o să avem un invitat extrem de special, pe care nu pot să îl destăinui, dar care este cineva responsabil cu sănătatea noastră în România”, a precizat actorul Marius Manole.

În acest mod, prin intermediul piesei „Oscar și Tanti Roz”, lumea teatrului va reuși și de această dată să își îndeplinească misiunea, nu aceea de a schimba societatea și timpul în care trăim, ci de a îndulci suferințele și provocările cu care ne confruntăm, dându-ne puterea de a le depăși cu mai multă ușurință.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)