EXCLUSIV // HARTA RADONULUI în România: Ce construcții sunt mai expuse la radiațiile cu radon, care reprezintă a doua cauză, după fumat, a apariției cancerului pulmonar / Prima clădire unde s-a măsurat nivelul de radon

EXCLUSIV // HARTA RADONULUI în România: Ce construcții sunt mai expuse la radiațiile cu radon, care reprezintă a doua cauză, după fumat, a apariției cancerului pulmonar / Prima clădire unde s-a măsurat nivelul de radon
Foto: Hepta.ro

EXCLUSIV // Efectele nefaste ale radonului au fost în sfârșit prinse într-un act normativ și în România, dar mai e mult până când acesta să fie efectiv pus în practică. Planul național de acțiune la radon, căci așa se numește HCGnr. 526/2018 din 12 iulie 2018, presupune reguli noi pentru constructori și proiectanți. Aceștia nu vor mai putea obține autorizație de construcție dacă nu vor respecta prevederile legii recent adoptate. Această acțiune este coordonată de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și până acum a fost finalizată doar metodologia de lucru.

Aceste măsuri sunt implementate și în ale țări europene, după ce Organizația Mondilaă a Sănătății a avertizat că radiațiile cu radon sunt a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat. Radonul este un gaz radioactiv care provine din dezintegrarea radiului, acesta la rândul său provenind din seria de dezintegrare a uraniului. Expunerea la acest gaz este foarte periculos mai ales dacă nivelul de radon depășește 300 de bq pe metru cub. Directorul CNCAN, Rodin Traicu, a explicat pentru B1.ro ce presupune această nouă legislație și cum va fi implemnentată legea.

Cum se fac măsurătorile

„Planul național de acțiune la radon este în implementare. Laboratoare care dispun de aparatura necesară dar și de calificarea operatorilor pentru măsurătoare solicită desemnarea lor ca operator autorizat de către CNCAN. Un an de zile se fac măsurători pe o perioadă determinată în locuri determinate, apoi se face media acestor măsurători, frecvența sau se pot face măsurători instantanee, care se fac cu detectoare portabile dar ele nu sunt relevante. Este o măsurătoare instantanee, dar în momentul în care ai deschis fereastra nivelul de radon devine cel din atmosferă. Aceste măsurători instantanee sunt total irelevante.

În planul de acțiune la radon se va urmări implementarea unor norme noi în construcții de izolare a fundațiilor, de adaptare a clădirilor vechi cu sisteme noi de ventilație și prevederea noilor construcții cu sisteme de ventilație performante în sensul de a înlătura concentrațiile de radon care riscă a fi acumulate datorită etanșeității perfecte a construcțiilor, gen buildinguri de office-uri, clădiri socio-administrative și așa mai departe. Aceste norme, pe care constructorii vor fi obligați să le respecte, vor face obiectul unor norme tehnice departamentale. IGS-ul verifică faptul că sunt aplicate în proiectul de construcții și numai astfel se va elibera o autorizație de constrcție conform legii 50. Noi suntem coordonatorul implementării și urmărim să fie implementate în timpul care a fost precizat în hotărârea de Guvern„, a declarat pentru B1.ro Rodin Traicu.

Cum se face Harta Radonului în România

Ne sfătuim să devansăm termenele din acel act normativ ca să facem harta radonului pe teritoriu României. Asta înseamnă că proiectantul uitându-se pe acea hartă știe dacă acea contrucție este într-o zonă în care este concentrația mai mare sau mai mică și ia din proiect măsuri specifice”, a mai explicat directorul CNCAN.

Mai multe aparate care măsoară nivelul de radiații instantaneu sunt de vânzare și multe firme se oferă contra unei sume de bani să facă așa-zise măsurători. Directorul CNCAN avertizează însă că aceste măsurători nu sunt relevante. „Ei de exemplu fac o afacere pur comercială, măsurătorile lor nu au nici o relevanță, nu pot fi utilizate de constructori, nu pot fi utilizate în autorizațiile de construcții emise pentru cei care fac noile dezvoltări imobiliare sau orice fel de alte construcții, inclusiv cele industriale. Fiecare poate să facă ce vrea cu banii lui„, spune Rodin Traicu.

Prima universitate din țară care a facut măsurători de radon

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, printr-un proiect al Facultății de Știință și Inginerie a mediului, a măsurat nivelul de radon din toate clădirile intituției. Acolo unde s-au observat depășiri se va trece la luarea de măsuri. Coordonatoarea proiectului, pro-decanul Nicoleta Brișan, a declarat pentru B1.ro cum a decurs proiectul.

„Perioada efectiv de monitorizare a fost de trei luni, există o procedură pentru monitorizarea radonului în spațiile închise care prevede o monitorizare pasivă timp de trei luni cu detectori pasivi care se poziționează în spații pentru a fi calculat nivelul mediu al radonului. Acolo unde se constată că nivelul acumulat în spațiu, respectiv depășește 300 de Bq, care este nivelul de referință considerat prin legislație, se procedează mai departe la o altă etapă care înseamnă o monitorizare activă pe parcursul câtorva zile și care pune în evidență exact perioadele în care concentrația este mai mare”, a declarat Nicoleta Brișan.

Clădirile noi, mai expuse la radon

Vechimea clădirii nu inflențează nivelul de radiații și singura modalitate de a ne proteja este un sistem de ventilație cât mai performant.

Acumularea radonului în spațiile închise depinde de foarte mulți factori – substratul geologic, care este sursa principală a acestui gaz radioactiv, și apoi plecând cu tipul de construcție, de fundație, prezența fisurilor în fundație, prezenta țevilor și a conductelor pe lângă care acesta se inflitrează vine din sol și se acumulează, depinde de comportamentul ocupanților din spațiile respective, depinde de foarte mulți factori. Nu putem spune că o clădire veche este mai susceptibilă prezenței și creșterii concentrației de radon. Poate mai degrabă o clădire nouă din perspectiva faptului că este foarte bine etanșată și schimbul de aer este mult diminuat„, spune coordonatoarea proiectului.

În total la universitatea clujeană au fost monitorizate 60 de spații, depășirile nu au fost foarte mari, dar un nou sistem de ventilație va fi implementat acolo unde este cazul. „Organizația Mondială a Sănătații consideră acest gaz ca fiind a doua sursă de cancer pulmonar după fumat. Poate să fie periculos, dar nu trebuie să ne speriem, trebuie să fie o expunere foarte mare, adică să fim expuși un timp îndelungat în aceste concentrații care pot să fie foarte periculoase, pentru că el fiind radioactiv poate să afecteze celula. Depinde de cât timp petrecem în acel mediu și cea mai simplă modalitate de a ne feri este aerisirea continuă a spațiilor. Acest lucru este esențial„, a declarat Nicoleta Brișan.

Laboratorul din cadrul Facultății de Științe și Inginerie a Mediului este până acum singurul autorizat de CNCAN să efectueze astfel de măsurători recunoscute ca fiind oficiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe