EXCLUSIV // În localitatea cu cea mai mare rată de transmitere a coronavirusului din țară, cu peste 50 de cazuri, școala ar putea începe pe scenariul verde: “ Matematic indicatorii sunt una, noi mergem pe real”

EXCLUSIV // În localitatea cu cea mai mare rată de transmitere a coronavirusului din țară, cu peste 50 de cazuri, școala ar putea începe pe scenariul verde: “ Matematic indicatorii sunt una, noi mergem pe real
Sursa Foto: www.dreamstime.com

EXCLUSIV // Arad este județul cu cele mai multe localități din țară aflate în scenariul roșu privind începerea școlilor din cauză că rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori depășește trei cazuri. În această situație se află opt localități din județul Arad, potrivit raportului întocmit de Ministerul Sănătății.

Decizia privind începerea școlilor se va lua la nivel local

Cu toate acestea decizia începerii cursurilor se descentralizează la nivel de județ, conducerea școlilor, autoritățile locale, ISU, DSP și Inspectoratele Județene având dreptul de a decide în urma unor analize referitoare la situația epidemiologică dacă elevii se întorc la școală, în ciuda scenariului roșu stabilit de la centru. Așa se face că în localitatea Șiștarovăț din județul Arad elevii s-ar putea întoarce după 14 septembrie în clase, deși rata de transmitere a bolii este cea mai mare din țară, cu peste 50 de cazuri. Mai multe explicații despre această situație au fost oferite de către DSP Arad pentru B1.RO:

“Sunt mai multe școli în acest scenariu roșu din cauza faptului că sunt foarte multe localități mici cu un număr de 1.000 – 2.000 de locuitori, iar la 2-3 cazuri se diluează practic acest procent. Chiar dacă avem localitatea cu cel mai mare indicator din țară este pentru ca are 364 de locuitori și este un centru acolo cu pacienți neuropsihici în care avem 18 pozitivi dar care sunt izolați. În acest caz chiar dacă este cel mai mare indicator din țară depășit va începe pe scenariul verde pentru că în localitate nimeni nu este pozitiv. Se va contextualiza fiecare caz în parte și vom ține cont de toate aceste aspecte, chiar dacă matematic indicatorii sunt una. Noi mergem pe real”, au explicat reprezentanții DSP Arad.

Pe de altă parte apar și alte contexte, cu persoane infectate care deși au trecute în buletin domiciliul în localitățile aflate în scenariul roșu, locuiesc în alte ocalități:

“Se verifică fiecare localitate pe contextul real. Avem o localitate cu 800 de oameni cu 3 pozitivi, dintre care 2 sunt cu domiciliul în altă parte fizic. Nu merită să oprim o școală cu pacienți în altă parte”, mai precizează reprezentanții DSP Arad.

Începerea noului an școlar este programat pentru data de 14 septembrie. Unitățile de învățământ din peste 40 de localități riscă să rămână închise. B1.ro a consultat raportul Ministerului Sănătății cu privire la rata de transmitere a virusului și vă prezintă zonele cu rată mare de transmitere, care se încadrează în scenariul roșu.

În județul Arad localitățile aflate în scenariul roșu sunt: Bârșa, (3,32), Buteni (3,89), Conop (3,64), Dezna (4,51), Moneasa (4,73), Pleșcuța (6,52), Șiștarovăț (52,02), Tauț (3,31).

Scenariile cu privire la începerea școlii

Scenariul verde: risc mic sau deloc, se referă la mai puțin de un caz de infectare la mia de locuitori detectat zilnic în ultimele 14 zile, cursurile se țin fizic la școală.

Scenariul galben: risc mediu, se referă la 1-3 cazuri de infectare raportat la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cursurile se țin mixt – o parte dintre elevi merg la cursuri, alții iau parte la lecții de acasă, online.

Scenariul roșu: risc ridicat, se referă la peste 3 cazuri de infectare, școala se închide, iar cursurile se țin exclusiv online.