EXCLUSIV // Locuitorii unei comune din Dâmbovița organizează un protest împotriva Electrica Furnizare: „De peste 20 de ani și-a creat un obicei să terorizeze comuna cu întreruperile de curent”. Punctul de vedere al companiei

EXCLUSIV // Locuitorii unei comune din Dâmbovița organizează un protest împotriva Electrica Furnizare: De peste 20 de ani și-a creat un obicei să terorizeze comuna cu întreruperile de curent. Punctul de vedere al companiei
Foto: pixabay.com

UPDATE: Electrica Furnizare a transmis un punct de vedere referitor la incidentele legate de întreruperile în alimentarea cu energie electrică a locuințelor din comuna Tărtășești. Aceasta precizează că operatorul de distribuție și furnizorul de energie electrică sunt două entități distincte. Compania precizează că operatorul de distribuție, în cazul de față SDEE Muntenia Nord, asigură serviciul public de distribuție a energiei electrice, fiind responsabil de realizarea, întreținerea și funcționarea corespunzătoare a rețelelor.

La rândul său SDEE Muntenia Nord (operatorul de distribuție zonal) precizează că numărul întreruperilor, cât și duratele de realimentare a locurilor de consum afectate se încadrează în prevederile Standarului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr. 11/2016, completat și modificat prin Ordinul ANRE nr. 49/2017.

Redăm integral punctul de vedere transmis de Electrica Furnizare:

Este important de menționat faptul că, deși în situația actuală ambele companii fac parte din Grupul Electrica, operatorul de distribuție și furnizorul de energie electrică sunt două entități distincte, cu obiecte de activitate diferite. Operatorul de distribuție, în cazul de față SDEE Muntenia Nord, asigură serviciul public de distribuție a energiei electrice, fiind responsabil de realizarea, întreținerea și funcționarea corespunzătoare a rețelelor. Furnizorul de energie electrică, în acest caz Electrica Furnizare, comercializează energia electrică din rețelele operatorului de distribuție. Prin urmare, deși contractul de furnizare a energiei electrice este încheiat cu furnizorul, operatorul de distribuție este responsabil pentru buna funcționare a rețelei electrice.

Mai mult, în spiritul colaborării transparente și a contribuției la dezvoltarea de știri echilibrate, vă informăm că reprezentanții companiei SDEE Muntenia Nord (operatorul de distribuție zonal) au exprimat deja un punct de vedere ce a fost transmis atât Primăriei Tărtășești, cât și companiei noastre, în calitate de furnizor, din care redăm următoarele informații:

Din data de 01.01.2020, până în prezent, în instalațiile de distribuție de medie tensiune din zona comunei Tărtășești s-au înregistrat 10 incidente care au afectat continuitatea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. Atât numărul întreruperilor, cât și duratele de realimentare a locurilor de consum afectate se încadrează în prevederile Standarului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr. 11/2016, completat și modificat prin Ordinul ANRE nr. 49/2017. Având în vedere caracterul accidental al întreruperilor, acestea nu pot fi prevăzute, anunțate și nici eliminate în totalitate.

Totodată, în instalațiile de distribuție de medie tensiune din zona specificată mai sus, au fost înregistrate mai multe întreruperi tranzitorii generate de funcționarea corectă a automatizărilor de sistem de tip RAR (reanclanșare automată rapidă) în cazul defectelor trecătoare pe liniile electrice aeriene.

Pentru îmbunătățirea continuității în alimentarea cu energie electrică a localității, s-a dispus efectuarea mai multor controale pe linia electrică aeriană de 20 kV Zahăr 2, precum și pe derivațiile aferente acesteia. Astfel, s-au executat lucrări de înlocuire a izolatoarelor deteriorate, de eliminare a punctelor slabe identificate și de toaletare a arborilor, astfel încât rețeaua de distribuție a energiei electrice din zonă să nu mai fie afectată.

Instalațiile de alimentare cu energie electrică din zona localității Tărtășești rămân în atenția și monitorizarea operatorului de distribuție zonal.

Știrea inițială:

Locuitorii comunei Tărtășești din județul Dâmbovița lansează acuzații grave la adresa Electrica Furnizare și anunță organizarea unui protest sâmbătă la sediul Bibliotecii de lânga Primarie, potrivit unui anunț. Aceștia sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor oferite de furnizor și acuză că acestea nu se regăsesc în prețul colectat. Locuitorii sunt revoltați în special din cauza întreruperilor de electricitate care au loc în comună.

“De peste 20 de ani Electrica Furnizare si-a creat un obicei sa terorizeze comuna cu intreruperile de curent. Indiferent de anotimp, indiferent de vreme. Toleranta clasica romaneasca ei au inteles-o drept slabiciune si frica. In orice localitate din UE in afara Romaniei asa ceva ar ­ considerat inacceptabil. De orice tribunal. Mii de aparate electrice au de suferit, unele s-au stricat de­nitiv, totul pe banii abonatului”, se arată în anunțul locuitorilot din Tărtășești.

Aceștia acuză că zeci de ani Electrica Furnizare a manipulat lucrurile astfel încât să aibă numai plângeri individuale, asta în timp ce producea probleme tuturor sătenilor.

“Nu uitati! Actiunile individuale nu au avut niciun efect vreme de zeci de ani. Avem nevoie de actiuni comune. De fapte, nu de vorbe, de solutii si nu de explicatii! Darius Dumitru Mesca, Directorul General, si Electrica Furnizare trebuie sa dea socoteala pentru prejudiciile create, exact cum s-ar intampla oriunde in Europa civilizata”, se mai arată în apelul la protest al sătenilor.

Contactat de B1.RO, unul dintre participanții la protest, care deține în comuna Tărtășești o mică afacere, a explicat chinul prin care trece aproape zilnic din cauza întreruperilor zilnice de curent:

„Problemele cu care ne confruntăm sunt destul de grave. Ieri de exemplu s-a oprit lumina de cel puțin șase ori. Problema pentru mine este și la nivel de persoană fizică și la nivel de persoană jurudică. Este vorba despre un salon, mi se oprește limina, se oprește încălzirea apei, nu mai spun că obiectele folosite sunt într-un pericol foarte mare. Este o problemă care persistă de mult timp. În ultima săptămână totul a luat-o razna, sunt pene de curent în fiecare zi. Dacă faci plângere la electrica nu te ascultă nimeni, că sunt stat în stat. Nu îi controlează nimeni la modul serios. O să particip la protestul de sâmbătă pentru că electrica nu mă despăgubește dacă toate obiectele mele sunt stricate în urma penelor de curent”, a declarat pentru B1.RO unul dintre protestatarii.

Ultima oră
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar