EXCLUSIV // Câți turiști români sunt afectați de falimentul Thomas Cook: Ce spun cei de la Ministerul Turismului și ANAT

EXCLUSIV // Câți turiști români sunt afectați de falimentul Thomas Cook: Ce spun cei de la Ministerul Turismului și ANAT
Foto: Pixabay

EXCLUSIV // După ce agenția britanică Thomas Cook, cea mai veche agenție de turism din lume, și-a declarat falimentul, sute de mii de turiști de pe tot globul sunt prinși în capcana incertitudinilor legate de propria vacanță (Detalii AICI). În acest context, există riscul ca și destui turiști români să fie direct afectați, având în vedere că Thomas Cook activa în România prin Neckermann, care plasa pachete turistice agențiilor românești. Din informațiile B1.ro, 20% din pachetele turistice de pe piața premium din România sunt pachete vândute prin Neckermann, dar agențiile implicate nu anunță nimic în acest sens, susținând că nu vor să creeze panică.

Totuși, este de așteptat ca numărul turiștilor români afectați să nu fie foarte mare, având în vedere că în acest moment suntem în extra-sezon și turismul e mult mai scăzut. În plus, acest tip de pachete sunt scumpe și nu există un public foarte numeros pentru ele. De altfel, specialiștii în domeniul turismului spun că de obicei aceste pachete sunt asigurate și că oamenii își vor putea primi înapoi banii.

Poziția ANAT și a Ministerului Turismului

Nu lucrează foarte mulți cu Thomas Cook, mi-e greu să estimez dacă ar fi turiști români afectați. Thomas Cook este cea mai veche agenție de turism din lume intrată în grupul Necherman, dar nu aveau reprezentanță în România cum au celelalte companii. De obicei nu prea vând pachete de la ei, erau destul de scumpi pentru piața din România, așa că nu afectează foarte tare piața românească de turism falimentul lor. Ei sunt în sisteme, în momentul în care o companie din România lucrează pe sistemele operatorilor germani, automat li se oferă și Necherman. Dar nu aveau cele mai bune oferte„, a declarat pentru B1.ro Cristian Barhălescu, vicepreședintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism).

Nu știu să fie cineva afectat din România. Doar dacă a cumpărat direct de pe site-ul lor, dar nu la nivel mare„, a precizat pentru B1.ro și Răzvan Pascu, consultant turistic.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Turismului au precizat pentru B1.ro că, până în prezent, nu au nicio plângere legată de faptul că turiști români ar putea fi afectați de acest faliment. Autoritățile române susțin că nu au cum să știe cu exactitate câte companii românești colaborau cu Thomas Cook – Neckermann și câte pachete turistice au fost astfel vândute.

Cei afectați ne pot contacta la adresa [email protected]

B1.ro a contactat mai multe agenții de turiști românești în legătură cu acvest subiect, dar acestea fie susțin că nu lucrează deloc cu Thomas Cooki – Neckermann, fie refuză să spună cât astfel de pachete turistice au vândut în această perioadă.

Peste 600.000 de persoane sunt blocate în vacanțe în întreaga lume după ce agenția Thomas Cook și-a anunțat luni dimineață falimentul. Unele din avioanele firmei care efectuau curse charter au fost reținute la sol. Thomas Cook avea o cifră de afaceri de 11,32 de miliarde pe an și deservea 19 milioane de clienți pe an.

Dacă sunteți cumva în situația de a fi afectați de acest eveniment, vă rugăm să ne dați mai multe detalii pe adresa de mail [email protected]

Situația Neckermann

Prezent pe piețele din Germania, Olanda, Belgia, Elveția, Austria, Cehia, Ungaria și Polonia, Neckermann este unul dintre principalele branduri ale Thomas Cook pe piața din Europa Centrală, potrivit metro.co.uk.Cele două companii-surori operează pe 21 de piețe, realizând reclame și advertoriale pentru sejururi turistice în majoritatea statelor de pe Glob.

Spre exemplu, Thomas Cook Belgia, care deține brandurile Thomas Cook și Neckermann, au un personal de 600 de angajați, lucrând cu 700.000 de clienți, care folosesc acest operator pentru a-și alege destinația turistică, potrivit rtl.be.

Acestea fiind spuse, organizația belgiană „studiază în prezent opțiunile pentru a limita imapctul falimentului Thomas Cook Group Plc asupra clienților și angajaților săi”, a anunțat instituția. Potrivit estimărilor, în jur de 10.000 de belgieni se află, în acest moment, într-o vacanță achiziționată prin Thomas Cook. „Înțelegem că această situație ridică o mulțime de întrebări pentru clienții noștri și facem tot posibilul pentru a le lămuri„, se arată în declarație.