EXCLUSIV // Opinia unui expert de la British Museum despre statueta de tip Venus de la Muzeul din Târgoviște. Jill Cook: Am auzit o prezentare despre ea la o conferință în Moscova / Există motive pentru precauție și o investigație amănunțită

EXCLUSIV // Opinia unui expert de la British Museum despre statueta de tip Venus de la Muzeul din Târgoviște. Jill Cook: Am auzit o prezentare despre ea la o conferință în Moscova / Există motive pentru precauție și o investigație amănunțită
Foto: youtube.com

EXCLUSIV // B1.ro continuă să vă ofere noi precizări despre statuetă de tip Venus, găsită anul trecut, la Piatra Neamț (Poiana Cireșului), de o echipă de arheologi de la Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște și presupusă a fi veche de peste 17.000 de ani.

După ce B1.ro a publicat în această săptămână opinia pe acest subiect a Dr Natasha Reynolds, care face studii post doctorale la Universitatea din Bordeaux (Detalii AICI), dar și poziția cercetătorul științific Elena Nițu, de la Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, despre controversele din spatele acestei descoperiri (Detalii AICI), de data această am reușit să obținem poziția unuia dintre cei mai importanți experți de la celebrul British Museum.

Jill Cook este curator la British Museum și șefa departamentului Britania, Europa și Preistorie în cadrul aceluiași muzeu. De asemenea este o cercetătoare de renume inernațional. Contactată de B1.ro, Jill Cook a precizat că nu a văzut statueta în cauză, dar că a ascultat o prezentare științifică a descoperirii la o conferință din Moscova, în luna decembrie, unde cei care au prezentat decoperirea nu au putut să răspundă la întrebările colegilor lor din străinătate.

Iată, integral, răspunsul celebrei cercetătoare de la British Museum pentru B1.ro

’Vă mulțumesc pentru interesul dumneavoastră pentru figurina feminină din Piatra Neamț. Am auzit o prezentare științifică despre ea la o conferință în Moscova, luna trecută. Din păcate nu prea pot să comentez, pentru că nu am văzut obiectul în sine și poate fi inducere în eroare să judec după fotografii. Este cu siguranță neobișnuită și distinctivă, și cu toate că aceasta poate fi bine, este și un motiv pentru precauție și o investigație amănunțită. Mai ales când, așa cum sunt descrise circumstanțele în care a fost descoperită sunt mai puțin ideale.

Această situație nu a fost explicată la Moscova și ”continuăm cercetările” a fost răspunsul la majoritatea întrebărilor, așa că putem doar să așteptăm publicarea academică (a cercetării n.r)” a precizat Jill Cook, curator la British Museum, într-un răspuns oficial pentru B1.ro.

Reamintim că Venus a fost găsită la Piatra Neamț de o echipă de arheologi de la Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște și se presupune că este veche de peste 17.000 de ani. Statueta a fost prezentată publicului pe 18 decembrie 2019. Mai mulți cercetători români și-au exprimat rezervele legate de această descoperire.