Specialiștii spun că anumite legume pot deveni toxice și chiar să provoace boli grave, în anumite circumstanțe.
Țelina este foarte utilizată în bucătăria românească și poate să aibă multiple beneficii pentru organism fiind bogată în vitamine. Ea poate însă să devină toxică, în momentul în care este reîncălzită, scrie site-ul de sănătate Doctorul Zilei.
Țelina are un conținut ridicat de nitrați așa că în momentul în care mâncarea în care a fost adăugată este reîncălzită, respectiva cantitate de nitrați este eliberată.
Nitrații, în cantități mari, pot crește riscul dezvoltării unor boli grave, chiar și cancer. Printre alte afecțiuni, menționate de specialiști, se numără hipertensiunea, intoxicația alimentară și disfuncții ale sistemului circulator.
Atenție însă, îngrijorările ar trebui să apară doar în cazul consumului de țelină reîncălzită, în cantități mari.
Țelina poate provoca alergii pe timpul verii, atunci când ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate. Din cauza faptului că ea conține substanța denumită bergapten, provoacă reacții anafilactice.
Iar femeile însărcinate este preferabil să evite consumul de țelină în cantități mari, întrucât reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali.