Un bărbat din Târgovişte, beneficiar al tichetelor sociale, s-a arătat revoltat de cumpărăturile pe care le poate face de acei bani. Omul spune că, deşi voucherele pentru alimente sunt în valoare de 250 de lei, există situaţii în care el cumpără, de fapt, cam de jumătate din sumă, potrivit dcnews.ro.
„Statul te limitează să cumperi doar de la anumite magazine. De exemplu, la Târgoviște, poți cumpăra doar de la Profi și Ana și Cornel. Mai poți cumpăra de la anumite magazine, dar acelea nu sunt la Târgoviște. Am fost cu bunica mea la Profi. Multe rafturi erau goale.
Problema principală a fost că prețurile la alimentele de bază erau duble. Ulterior, am fost la mai multe supermarketuri – Carrefour, Lidl și Kaufland – și am văzut că prețurile erau mult mai mici.
Statul îți dă 250 lei, dar îți impune să cumperi de unde vrea el, unde prețurile sunt duble față de alte magazine. Nu era mai simplu să li se dea oamenilor 250 lei pentru a-și cumpăra produse de unde știu ei că este mai ieftin?
La Profi, am observat că prețurile sunt duble față de alte supermarketuri, cel puțin la produsele de bază. Când ești limitat cu banii, știi toate prețurile și știi de unde să cumperi.
Oamenii se bucură că primesc ceva, dar nu este corect. Lasă omul să cumpere de unde vrea. Adică tu îi dai 250 lei, dar el cumpără, de fapt, de vreo 150 lei”, a spus un cititor al site-ului.
”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
În primă etapă, pentru beneficiarii voucherelor de alimente vor fi acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România.
„Voucherele sociale din programul guvernamental „Sprijin pentru România” sunt destinate achiziției de produse alimentare și de mâncare caldă, precum preparatele de la punctul Grill din parcarea magazinelor Kaufland.
Astfel, clienții vor fi îndrumați de către angajații de la casele de marcat să separe produsele alimentare de cele non-alimentare, care vor fi achitate folosind un alt mijloc de plată”, se arată în comunicatul de presă.
Persoanele care nu au primit tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o au.
„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene mai anunţă că beneficiarii nu trebuie să depună vreo cerere pentru a primi cardul.
„Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.
În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări.”, transmit reprezentanţii MIPE.
Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme.