Explozie de focare de pestă porcină în România. Explicația ANSVSA

Explozie de focare de pestă porcină în România. Explicația ANSVSA
SUrsa Foto: Leah Kelley/ Pexels

585 de focare de focare active de pestă porcină au fost raportate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), în România. Doar în ultima săptămână au fost confirmate 30 de noi focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației. Astfel în total, sunt estimate 376.938 de porcine afectate.

Cele 30 de focare noi de PPA s-au înregistrat în județele Alba, Bihor, Botoșani, Buzău, Călărași, Dolj, Gorj, Ialomița, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare și Teleorman.

De ce apar noi focare de pestă porcină

ANSVSA a publicat principalele cauze care conduc la apariția de noi focare:

– intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;

– scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;

– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);

– nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;

– de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;

– nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.