Factura la căldură se va dubla la iarnă, după ce ANRE a aprobat majorarea prețurilor. Experții avertizează: „Va fi o situație foarte dificilă și singura soluție pentru români va fi să mai ia o plapumă pe ei”

Factura la căldură se va dubla la iarnă, după ce ANRE a aprobat majorarea prețurilor. Experții avertizează: Va fi o situație foarte dificilă și singura soluție pentru români va fi să mai ia o plapumă pe ei
Foto: Hessam Nabavi (Unsplash.com)

Iarna va veni cu prețuri mult mai mari la încălzire pentru consumatorii casnici, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat miercuri noile prețuri de producție a energiei termice pentru centralele termice din România, care sunt cu până la 96% mai mari decât anul trecut, din cauza scumpirii gazelor.

Creșteri mai mici de prețuri au fost aprobate doar pentru Complexul Energetic Oltenia – 21,43%, CET Govora – 22,01% și UATAA Motru – 22,68%.

La polul opus, cele mai mari scumpiri au fost aprobate pentru: SC Rulmenți SA Bârlad – 96,29%, Termoficare Oradea – 95,67%, CET Botoșani – SC Modern Calor – 94,77% și CET Arad – 94,64%.

Previziuni sumbre ale specialiștilor

Consultantul economic Adrian Negrescu a declarat pentru B1 TVcă în cel mai fericit scenariu prețurile la gigacalorie se vor dubla. El va utea crește mult mai mult dacă primăriile nu măresc subvenția:

„Prețul va fi undeva la nivel dublu pentru un apartament cu două camere, se vor duce spre 450-500 de lei într-o lună de iarnă poate de 250-270 de lei față de cât a fost în iarna trecută, asta în cele mai optimiste situații.  E probabil ca prețul să fie mai mare dacă primăriile nu vor găsi soluții să subvenționeze. Toate orașele mari, vedem ce se întâmplă la Timișoara, probabil și în București dacă nu se va găsi o sursă de finanțare pentru compensarea facturilor să asistăm la foarte multe-multe probleme”.

Acesta a precizat că sunt puține sanse ca primăriile să mărească subvențiile având în vedere problemele bugetare cu care se confruntă:

„Majoritatea primăriilor din țară în momentul de față sunt cu bugetele la zero, abia au bani să își plătească angajații. Au cheltuit foarte foarte mult în ultimul an în loc să se pregătească pentru iarnă, pe tot felul de investiții de la panseluțe până la altele care nu erau fezabile. În București de exemplu din 1000km de conducte de termoficare, anul ăsta au fost reparate doar 10 km, vă dați seama cum va fi distribuit agentul termic în această iarnă. Primăriile nu au bani, încearcă să obțină acești bani de la Guvern, Guvernul la rândul său abia se împrumută ca să plătească salariile și pensiile. Va fi o situație foarte dificilă și singura soluție pentru români va fi să mai ia o plapumă pe ei și să stingă lumina seara”, a mai precizat economistul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Municipiile au solicitat alocarea din Fondul de rezervă a sumelor necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu căldura

Marile municipii au transmis deja Guvernului că nu vor putea să facî față creșterii prețurilor la energie și au cerut ajutor din Fondul de rezervă. În caz contrar românii vor trebmura la iarnă.

Un număr de 25 de municipii au solicitat alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poate compensa creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice. Fără aceste sume, primarii susțin că nu pot face fașă creșterilor de prețuri pentru a încălzi populația, pentru a ține în viață sistemele centralizate de termoficare.

Datele obținute de Europa Liberă arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`