Familia fostului Ministru al Finanțelor Mihai Tănăsescu s-a ales cu imobile și bani din recuperarea datoriilor istorice ale Egiptului față de România

Familia fostului Ministru al Finanțelor Mihai Tănăsescu s-a ales cu imobile și bani din recuperarea datoriilor istorice ale Egiptului față de România

Familia lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, a obținut apartamente și bani de pe urma unei firme implicate în recuperarea datoriilor istorice pe care Egiptul le avea față de România.

Firma familiei fostului ministru, Omnimoda,  are sediul într-un apartament cu trei camere care  apare, de altfel, și în declarația de avere din 2014 a vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții. Aceeași declarație conseamnează încă un apartament situat în același bloc de pe bulevardul Unirii.

Povestea celor două apartamente și mai ales modul în care au intrat în proprietatea familiei Tănăsescu sunt legate de istoria relațiilor dintre România lui Ceaușescu și Egiptul celuilalt dictator, Hosni Mubarak, scriu jurnaliștii RiseProject.

Înainte de căderea regimului comunist, inginerii români au construit pe malul Nilului combinate chimice, fabrici de ciment precum și infrastructură pentru transportul energiei electrice sau al apei. Costurile pentru această muncă se ridicau la aproape jumătate de miliard de dolari, bani care trebuiau recuperați, după epoca Ceaușescu, de guvernele nou instalate la București.
Conform Ministerului de Finanțe, recuperarea datoriilor intermediate de Kato Aromatic s-a făcut parțial, în proporție de 63, respectiv 64 la sută, însă nu cunoaștem suma exactă recuperată prin intermediul firmei. Cert este că, până în 1994, a fost recuperat peste un sfert de miliard de dolari și că, pentru datoriile scadente în 1989 și în 1990, coeficienții de recuperare au fost mai mari, situându-se între 80 și 85 la sută.

Citește materialul integral pe RiseProject.

Mihai Tănăsescu a fost ministru al Finanțelor, reprezentant al României la FMI, director la Banca Mondială, parlamentar, iar momentat este vicepreședintele BEI.

De reamtintit este faptul că Tănăsescu este implicat în dosarul licențelor Microsoft.  Acesta ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft, potrivit referatului procurorilor DNA.

Ultima oră