Fără lux și opulență, la bugetari. Guvernul vrea să le taie micile plăceri. Nu mai pot achiziționa telefoane scumpe și mașini puternice

Fără lux și opulență, la bugetari. Guvernul vrea să le taie micile plăceri. Nu mai pot achiziționa telefoane scumpe și mașini puternice
sursa foto: https://www.freepik.com/

Vești proaste pentru unii bugetari. Vor rămâne fără o parte dintre beneficiile de care aveau parte până acum. Și anume, bugetarii nu vor mai putea să-și achiziționeze din bani publici telefoane mai scumpe de 500 de lei, iar abonamentul de la telefonia mobilă nu va putea să coste mai mult de 25 de lei. De asemenea, se taie beneficiile și la categoria de autoturisme, și anume mașinile nu vor fi mai scumpe de 23.000 euro, informează site-ul Europa Liberă.

Limitarea referitoare la autoturisme se aplică numai operatorilor economici de stat și instituțiilor din subordinea Parlamentului și a Guvernului.

Instituțiile bugetare au cheltuit două milioane de lei pentru achiziția de telefoane mobile, de la începutul anului și până acum. Suma este corespunzătoare doar unui singur cod CPV, și anume telefoane mobile. Dar nu este singurul folosit în Sistemul de Achiziții Publice.

Bugetarii sunt fani Iphone

În jur de 326.000 de lei au fost investiți doar în achiziționarea de Iphone-uri, majoritatea de ultimă generație, model 14.

Doar Ministerul Dezvoltării a achiziționat șase astfel de telefoane. În topul fanilor bugetari de Iphone se mai află Asociația Română Anti-SIDA care a cumpărat 13 astfel de gadget-uri, un model mai vechi, cu doar 2.200 de lei bucata.

Tot iPhone a cumpărat și comuna Gogoșu, din Mehedinți. Primăria a cumpărat trei telefoane mobile iPhone 14 Pro, cu 8.230 de lei fără TVA bucata.

Ultimele achiziții de iPhone au fost în august, când Institututul de Cercetări în Informatică a cumpărat în trei zile patru telefoane cu aproximativ 5.000 de lei bucata. Același institut mai cumpărase la începutul anului alte trei iPhone-uri.

Guvernul vrea să le impună o limită bugetarilor, suma pentru achiziția unui telefon să fie de maximum 500 de lei.

Într-o analiză a unui site de specialitate, exact pe această temă, în lista telefoanelor mobile care pot fi cumpărate cu mai puțin de 500 de lei intră doar trei smartphone-uri: modele de la Samsung, Xiaomi și Motorola. Toate au capacități mici de stocare și limitare în aplicații. Restul telefoanelor sunt pe stil vechi, cu butoane.

Limitare și la achiziția de autoturisme

De asemenea, Guvernul vrea ca societățile deținute de stat și instituțiile din subordinea Parlamentului și a Secretariatului General al Guvernului să nu mai poată cumpăra mașini mai scumpe de 23.000 de euro și cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 cm3. Doar în cazul în care achiziția se face prin programe de tip rabla, suma poate ajunge la 35.000 de euro.

Interdicția nu se aplică, însă, și la restul instituțiilor publice. Primăriile, Consiliile Județene sau societățile și instituțiile din subordine nu au limitări.

În pachetul de măsuri sunt prevăzute și normele maxime de consum pentru fiecare autoturism din dotarea societăților deținute de stat sau a instituțiilor din subordinea Parlamentului și a Secretariatului General al Guvernului: 200 de litri de combustibil, în fiecare lună.

Directorii pot avea o mașină de serviciu. Societățile sau instituțiile cu mai puțin de 400 de angajați nu vor mai putea avea în parcul auto mai mult de patru autoturisme, iar peste 400 – maximum opt. Prevederea nu se aplică instituțiilor care desfășoară activități de control, investigație, inspecții teritoriale.

Prevederile se aplică doar de la momentul intrării în vigoare a legii, iar parcurile auto deja existente se mențin.

În 2022, instituțiile bugetare au cheltuit pe achizițiile de autoturisme peste 57 de milioane de lei, doar analizând un singur cod CPV – autoturisme.

Cea mai valoroasă achiziție a fost a Serviciului de Pază Olt, un Mercedes V-class, care a costat 270.000 de lei, fără TVA. Mașini de peste 200.000 de lei au cumpărat și Serviciul Salvamont Alba, Administrația Parcului Ceahlău și comuna Soars din Brașov- care și-a luat un microbuz pentru transport elevi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:43 - Gelu Duminică, după ce manelistul Babasha a fost huiduit la concertul Coldplay: „Bre, asta e România în toată splendoarea ei!” (VIDEO)
22:36 - Turiștii, cronometrați la baie. Motivul pentru care sunt monitorizați
22:26 - Nicușor Dan: „Legitimitatea aleșilor e fundamentul democrației. Birourile electorale trebuie să înlăture orice suspiciune cu privire la corectitudinea alegerilor” / Acuzații la adresa AEP
22:19 - Manelistul Babasha, pe scenă la concertul Coldplay din Capitală: „Încercăm să spargem niște bariere!” / Publicul l-a huduit (VIDEO)
21:58 - Daniel Fenechiu, despre alegerile prezidențiale: Eu nu cred că PSD-ul l-ar susține pe Geoană. În PSD, cine pierde alegerile pleacă acasă. Dacă Ciolacu intră în competiție trebuie să câștige. Alternativa să nu câștige nu există (VIDEO)
21:57 - Stațiunea cu cele mai ieftine cazări de pe litoral. Românii se pregătesc de minivacanța de Rusalii
21:45 - Romașcanu: Alegerile de duminică au arătat că PSD e cel care are cea mai mare tracțiune în coaliție. Candidatul PSD va câștiga prezidențialele indiferent cine mai intră în turul 2 (VIDEO)
21:27 - Nuntă cu peripeții în Olt. Surpriza dulce s-a prăbușit din tavan
21:19 - BEC a prezentat cele mai noi rezultate parțiale. PSD a câștigat peste 37% din primăriile din România. Cum arată clasamentul partidelor la alegerile locale (VIDEO)
21:15 - De ce nu avem nici acum rezultatele finale ale alegerilor? Explicațiile asociațiilor care au avut observatori în secțiile de votare: „Situația e fără precedent pentru că s-au întâlnit două vulnerabilități majore ale sistemului nostru electoral”