Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare pentru corupție, actorul Alexandru Arşinel și fostul senator PD Nicolae Dide, decoraţi de președintele Iohannis pentru Victoria Revoluţiei Române

Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare pentru corupție, actorul Alexandru Arşinel și fostul senator PD Nicolae Dide, decoraţi de președintele Iohannis pentru Victoria Revoluţiei Române

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” unor persoane care, la propunerea secretarului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, au obținut avizul comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Reamintim că Guvernul a luat decizia de a-i reintroduce în plată pe revoluționarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din rațiuni de austeritate. Alte voci spun că tăierile s-au produs și din cauza gravelor nereguli ce se petreceau în rândul în cadrul instituției.

Printre cei care au primit tilul titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” se regăsesc și Florentin Scalețchi, fost lider al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, condamnat la închisoare pentru corupție, actorul Alexandru Arșinel, acuzat și el că a beneficiat de un transplant de rinichi înaintea altor pacienți, și fostul senator PD Nicolae Dide.

Printre cei decorați de Iohannnis mai sunt și Gelu Voican Voiculescu, acuzat că ar fi colaborat cu securitatea, Răzvan Theodorescu și Dorel Vișan.

Vezi AICI lista completă a persoanelor decorate, miercuri, de președintele României.

Nu sunt singurele decorații controversate pe care le acordă Iohannis. Manadatul său a debutat cu un scandal după ce șeful statului l-a decorat pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național “Steaua României”.

Decorarea acestuia a ridicat multe semen de întrebare, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a criticat dur decizia președintelui. MCA România a acuzat decorarea unui deținut politic care “se afișează public cu un partid susținător al Mișcării Legionare și al neo-nazismului”.  

Klaus Iohannis, precizări privind decorațiile făcute pentru Victoria Revoluţiei Române (Detalii AICI)

Ultima oră
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:12 - Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
18:01 - Raed Arafat (DSU): Trebuie oprit microfonul tuturor celor care dezinformează și spun oamenilor să nu se vaccineze, pur și simplu
17:42 - O pacientă COVID-19 a murit în timp ce era transferată în Ungaria / România a trimis și personal medical pentru a facilita comunicarea cu familiile persoanelor transferate
17:23 - Cristian Diaconescu: România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investițiilor. Agențiile Moody` și Standard & Poor`s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte