Forumul Judecătorilor îi cere lui Iohannis să retrimită în Parlament legile justiţiei şi să sesizeze Comisia de la Veneţia

Forumul Judecătorilor îi cere lui Iohannis să retrimită în Parlament legile justiţiei şi să sesizeze Comisia de la Veneţia

Asociaţia profesională Forumul Judecătorilor din România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului spre reexaminare cele trei legi ale justiţiei adoptate de Senat, precum şi să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) şi Comisia de la Veneţia în acest caz.

„Față de obiectul de reglementare, se impune ca legile transmise la promulgare să fie reanalizate de Parlament sub aspectul oportunității acestora, întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică multe dintre reglementări, iar, pe de altă parte, este pusă în discuție respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Curtea Constituțională nu are competența de a analiza caracterul just sau injust/potrivit sau nepotrivit al intervenției legislative, întrucât acest aspect ține de oportunitatea măsurii, aceasta intrând în marja de apreciere exclusivă a Parlamentului. Însă, Parlamentul, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, atunci când adoptă măsurile pe care le consideră necesare, trebuie să pornească de la o evaluare preliminară reală, obiectivă și completă, iar alegerea măsurilor să corespundă unui interes general al societății.
De asemenea, pentru o parte dintre reglementări, subzistă numeroase aspecte de neconstituționalitate, învederate de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România prin Memoriul pe care vi l-a trimis la 27 decembrie 2017, motiv pentru care sunteți în măsură să sesizați Curtea Constituțională”, se arată într-o scrisoare a asociaţiei trimisă şefului statului.

„Nu în ultimul rând, deși ați respins categoric această variantă în răspunsul pe care l-ați adresat subscrisei, aveți în continuare posibilitatea de a apela la sprijinul tehnic al Comisiei de la Veneția, așa cum, la 22 decembrie 2017, Secretarul general al Consiliului Europei, dl. Thorbjorn Jagland, v-a solicitat, deoarece ‘o opinie din partea Comisiei de la Veneţia ar aduce claritate în ce priveşte compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept'”, mai afirmă reprezentanţii Forumului Judecătorilor.

Reacția vine după ce plenul Senatului a adoptat, luni, cele trei legi ale justiției – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Detalii AICI).