Fostul deținut politic Octav Bjoza, decorat cu cea mai înaltă distincție a țării de către președintele Iohannis, acuzat de participare la evenimente legionare

Fostul deținut politic Octav Bjoza, decorat cu cea mai înaltă distincție a țării de către președintele Iohannis, acuzat de participare la evenimente legionare

Fostul deținut politic decorat de președintele Klaus Iohannis, Octav Bjoza, se află din dou în centrul unor controverse. Acesta este acuzat că ar participat la evenimente legionare.

În acest context, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului cere Guvernului și Președinției să ia măsuri împotriva lui Bjoza.

Octav Bjoza, numit subsecretar de stat și decorat de către Iohannis, a participat în data de 5 mai la un eveniment organizat de Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” în colaborare cu Federația Română a Foștilor Deținuți Politici Luptători Anticomuniști a organizat,  la Muzeul de Istorie a Municipiului București la o „seară de film în memoria partizanilor făgărășeni.

Această ultimă apariție publică a dlui Bjoza, umăr la umăr cu dl. Florin Dobrescu, atestă, în opinia noastră, atașamentului dlui Bjoza față de ideologia legionară. În prezent, dl Octavia Bjoza deține și calitatea de Subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, instituție subordonată Guvernului României.

În acest context, MCA România consideră că, atunci când dl. Bjoza participă la evenimente publice, o face și în calitatea sa de reprezentant al Guvernului României, de demnitar. Această situație contrazice flagrant declarațiile politice referitoare la combaterea antisemitismului, negationismului și a fascismului.

Evenimentul legionar de la Muzeul de Istorie a Municipiului București a fost organizat de catre Florin Dobrescu, secretar al Fundației „Ion Gavrilă Ogoranuh și fost președinte al Partidului Totul pentru Țară. Dl Dobrescu este un promotor vehement al ideologiei legionare, cunoscut din imaginile în care apare executând, cu zel, salutul nazist„, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului.

Klaus Iohannis a fost aspru criticat pentru decorarea liderului Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza. Centrul pentru Monitorizarea şi Combatarea Antisemitismului din România susţine că gestul preşedintelui de a acorda o decoraţie unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului este un act de populism.

„Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemistismului România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului.(….) Fără condamnarea explicită a Mişcării Legionare, fără delimitarea clară a Administratiei Prezidenţiale de ideile Mişcării Legionare propovăduite activ, îmbrăţişate, omagiate şi dată drept exemplu de către domnul Bjoza, Preşedintele României, pentru noi, a semnat un dezamăgitor act de populism”, transmite Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului România într-un comunicat de presă. (Detalii AICI)

Ultima oră
10:54 - ÎPS Calinic, despre homosexuali: „Să-şi schimbe orientarea, care s-a dovedit a fi nocivă pentru trup şi suflet”
10:51 - Marcel Ciolacu, despre un guvern tehnocrat condus de Alexandru Rafila: „Este o posibilitate și nu trebuie exclusă” / „Răbdarea românilor începe să ia sfârșit”
10:37 - Timișorenii au mai stat o noapte în frig, după ce înțelegerea cu furnizorul de gaz a căzut în ultimul moment
10:33 - Povestea unui medic trimis în Ungaria pentru a trata bolnavii de COVID din România. „M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am ştiut ce să răspund”
10:27 - Percheziții la centrul de vaccinare Neghiniță din Sectorul 2. Un număr de 168 de persoane, duse la audieri. Primarul Radu Mihaiu: „Suspendăm activitatea și suplimentăm fluxurile de vaccinare la celelalte centre”
10:20 - Cine este misteriosul soţ al actriţei Anca Androne, „Delia” din serialul „Adela”, de la Antena 1. Bărbatul a jucat la Hollywood, inclusiv în Harry Potter
10:03 - Crin Antonescu: Cred că refacerea coaliției cu USR e o variantă înfundată
09:55 - Papa Francisc, vaccinat cu a treia doză de vaccin anti-COVID
09:44 - Vaccinarea la chiuvetă: Membrii unui lot olimpic şi un poliţist de la Pașapoarte, printre beneficiari
09:43 - 10.000 de angajați din țările non-UE au fost aduși să lucreze în sectorul HoReCa din România. „Salariile personalului din țările asiatice sunt cam aceleași cu cele ale angajaților din țara noastră”