Fostul mare șahist Garry Kasparov recomandă o nouă conducere la Federația Română de Șah: „România poate deveni unul dintre liderii șahului european și mondial” (VIDEO)

Fostul mare șahist Garry Kasparov recomandă o nouă conducere la Federația Română de Șah: „România poate deveni unul dintre liderii șahului european și mondial” (VIDEO)

Garry Kasparov, considerat cel mai mare jucător de șah din istorie, devine tot mai prezent în șahul românesc și, de Ziua Mondială a Șahului, a revenit în spațiul public cu un clip în care anunță că susține tandemul Ardeleanu-Diaconescu la conducerea Federației Române de Șah (FRS).

Ziua de 20 iulie coincide cu momentul în care Vlad Ardeleanu dă startul unei caravane a șahului. Turneul va cuprinde opriri în cinci mari orașe din țară și întâlniri cu președinții cluburilor de șah care vor vota o nouă conducere a FRS la alegerile din 15 august.

De Ziua Mondială a Șahului, fostul mare șahist Garry Kasparov recomandă o nouă conducere la FRS

„Șahul intră într-o nouă eră și o nouă eră are nevoie de o conducere nouă. Sunt companii dornice să investească în șah, să atragă un public cât mai mare spre șah, să atragă și alți sponsori. România poate deveni unul dintre liderii șahului european și mondial, dar pentru asta Federația are nevoie de conducători care să susțină șahul nu de oameni care să fie susținuți de șah, are nevoie de oameni care să ofere, nu să ia”,  a declarat  Kasparov în clipul respectiv, în care începe prin a mărturisi că, mai ales în ultimii ani, își folosește timpul pentru a răsplăti acest minunat joc.

Garry Kasparov, unul dintre cei mai influenți „ambasadori” ai șahului, participa în luna iunie la deschiderea circuitului internațional Grand Chess Tour 2021, la București.

Ziua Mondială a Șahului este celebrată anual la data de 20 iulie, conform rezoluției adoptate de ONU în 13 decembrie 2019, care stipulează că șahul permite „consolidarea educației, a egalității de gen și promovarea femeilor și fetelor, precum și cea a incluziunii, a toleranței, înțelegerii și respectului reciproc”, transmite Agerpres.

Jocul minții, remarcă și Garry Kasparov, trece prin „schimbări miraculoase”.

„Jucătorii din mediul online și fani din diferite comunități aduc vechiul joc de șah în lumea modernă în care trăim. Toate acestea se întâmplă acum, iar România trebuie să fie un lider, nu un spectator al acestor schimbări. Sper să fiți alături de mine și să-i susținem împreună pe Vlad Ardeleanu și Andrei Diaconescu, doi oameni care doresc să-i ofere șahului mai mult”, a susținut marele jucător de șah și consultantul tehnic al peliculei „The Queens Gambit”, care de asemenea a reușit să aducă șahul în atenția publicului larg.

Circa 70% din populația adultă a unor țări precum SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia și India a jucat șah cel puțin o dată în viață, iar 605 milioane de adulți practică șahul în mod constantă, mai arată datele ONU.