Gabriel Resources dezminte informațiile privind despăgubiri de 4 miliarde de dolari, care vor fi cerute statului român în cazul Roșia Montană

Gabriel Resources dezminte informațiile privind despăgubiri de 4 miliarde de dolari, care vor fi cerute statului român în cazul Roșia Montană

UPDATE 20.24: Roșia Montană Gold Corporation a publicat o declarație a lui Jonathan Henry, care dezminte integral textul publicat de cotidianul britanic The Globe and Mail.

„Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele – si nici Gabriel Resources nu face exceptie – vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei””, se arată în comunicatul citat de HotNews.

Gabriel Resources a anunțat miercuri că va da în judecată statul român în cazul în care proiectul Roșia Montană va fi respins de Parlament, relatează B1 TV.

Astfel, compania va cere despăgubiri de până la 4 miliarde dolari.

În cazul în care camera inferioară respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formală de litigiu comercial pentru multiple încălcări ale tratatelor internaționale de investiții pentru o sumă de până la 4 miliarde de dolari„, a afirmat Jonathan Henry, intr-un interviu pentru cotidianul canadian The Globe and Mail.

Cazul nostru este foarte puternic și îl vom aduce în atenția publică astfel încât eforturile României de a atrage investiții străine vor suferi foarte mult„, a precizat Henry.

Potrivit cotidianului canadian, declarațiile lui Victor Ponta au determinat prăbușirea cotației acțiunilor Gabriel Resources.

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate.

Marți, acțiunile companiei au închis la 65 de cenți canadieni, în condițiile în care în 2010 și 2011, când compania se aștepta la o aprobare iminentă a proiectului, se tranzacționau la maxime de 8 dolari.

 

Tags:
Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)