Galați: Un bărbat vaccinat, cu test COVID negativ și simptome de pneumonie, a murit după ce a așteptat 12 ore în curtea Spitalului Județean și a fost plimbat două zile între spitale. „Ne-am simţit de parcă eram egali cu zero”

Galați: Un bărbat vaccinat, cu test COVID negativ și simptome de pneumonie, a murit după ce a așteptat 12 ore în curtea Spitalului Județean și a fost plimbat două zile între spitale. „Ne-am simţit de parcă eram egali cu zero”
Hunedoara: Un student a ajuns în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul 3 al unui cămin. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

E anchetă la Spitalul Județean de Urgență Galați după ce o femeie a reclamat că soțul ei, vaccinat anti-COVID complet încă din vară și care nu avea boli cronice, a murit de pneumonie pentru că nu a fost internat la timp. Omul a stat 12 ore în curtea spitalului. El a venit prima oară la unitatea medicală sâmbătă. I s-a spus că va fi internat când va veni cu un test COVID negativ. Testul a ieșit abia duminică noapte, când starea deja i se agravase. Luni abia a fost internat, iar marți bărbatul de 46 de ani a decedat. În urmă au rămas o soție îndurerată și un copil de 11 de ani.

Soția bărbatului decedat: El nu avea nicio problemă de sănătate

Tragedia s-a petrecut pe fondul supraaglomerărilor din spitale, acestea fiind în continuare sub o presiune uriașă din cauza numărului prea mare de pacienți COVID.

„Soţul meu nu a avut nicio problemă de sănătate, era vaccinat anti-COVID încă din vară, cu schema completă. (…) Sâmbătă, am sunat la Ambulanţă şi le-am spus că soţul meu nu se simte bine. Le-am spus că îl doare spatele, că face puţină febră şi că i-am făcut un test rapid, care a ieşit negativ la COVID-19. Cei de la Salvare au spus că va veni o salvare, dar peste două zile, deoarece sunt foarte multe solicitări”, a povestit Adriana Chirilă, soția bărbatului, pentru Monitorul de Galați.

Atunci, bărbatul a luat un taxi și a mers la spital: „Am intrat la UPU, dar fetele de acolo ne-au spus că nu poate să-l vadă niciun medic până când nu i se face un test pentru COVID-19. Şi de acolo ne-au spus să mergem acasă şi să aşteptăm salvarea să vină să-l testeze peste două zile”.

Soția victimei: „Ne-am simţit de parcă eram egali cu zero”

„Ne-am simţit de parcă eram egali cu zero, nu oameni între oameni. Am plecat acasă, neavând altceva ce să facem. Seara însă, soţul s-a simţit şi mai rău. Duminică dimineaţă a venit salvarea, i-a măsurat saturaţia de oxigen şi a spus că e cam mică şi că trebuie să meargă la spital. I-au făcut teste, şi cei de pe ambulanţă, şi când a ajuns la spital, dar în rest nu i-a dat nimeni niciun tratament. A ajuns iarăşi la Spitalul Judeţean, dimineaţă, la ora 08.30”, a mai spus Adriana Chirilă.

Aceasta acuză că soțul ei a fost lăsat să stea în frig: „A aşteptat până seara, la 20.00, rezultatul testului PCR, afară, în curtea spitalului. L-au lăsat să stea pe bancă, în frig, deşi avea febră. În tot acest timp, nimeni nu s-a ocupat de el”.

Abandonat, bărbatul s-a întors iar acasă, cu semnătură pe propria răspundere: „La ora 20.00, nu mai putea să vorbească, avea gura încleştată de frig”.

„În tot acest timp, i-au luat doar analize de sânge şi i-au făcut o radiografie la plămâni. A venit acasă, toată noaptea i-a fost foarte rău, iar luni dimineaţă a venit iarăşi salvarea, l-a dus la spital, unde l-au băgat într-un container şi i-au pus o mască de oxigen la gură. Între timp, şi testul PCR ieşise negativ. Abia luni după-amiază l-a văzut un medic internist”, a mai spus Adriana Chirilă, pentru Monitorul de Galați.

Bărbatul a fost apoi transferat la Spitalul TBC, pentru că avea saturația de oxigen mică, dar acolo a fost refuzat de medici, căci nu aveau concentratoare de oxigen mari. De acolo a revenit la Spitalul de Urgență, unde a mai așteptat câteva ore. Abia spre seară a ajuns la ATI.

„A ajuns să fie grav din cauza lor, pentru că el a venit la spital încă de vineri, dar nu au vrut să se uite la el şi să-i dea un tratament. Din păcate, marţi dimineaţă s-a întâmplat nenorocirea şi m-au anunţat că soţul meu a murit. Era un om fără probleme de sănătate, repet. Vreau să ştiu şi eu de ce în cazul unui om care are o şansă la viaţă nu se uită niciun medic la el”, a mai spus Adriana Chirilă.

Aceasta a depus o plângere la secretariatul Spitalului Județean, iar verificările au început, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe