Gaura de ozon de la Polul Nord a ajuns în Europa: Va ajunge în România în două zile

Gaura de ozon de la Polul Nord a ajuns în Europa: Va ajunge în România în două zile
Foto: ucsusa.org

O porțiune cu deficit de ozon care s-a format deasupra Polului Nord va afecta Scandinavia și Europa de Est, fenomenul ajungând și deasupra României, informează EurActiv.

Oamenii de știință avertizează că gaura de ozon va ajunge în jurul perioadei 30-31 martie.

Potrivit sursei precizate, stratul de ozon, care se subțiază cu o viteză îngrijorătoare, și se află în momentul de față deasupra Arcticii, a fost detectat prima oară de o rețea internațională care dispune de 30 de stații de sol care măsoară ozonul. Stațiile sunt montate în regiunile arctice și sub-arctice și sunt coordonate de cercetătorul Alfred Wegner de la Insitutul de Cercetări Polare și Marine.

„Pierderea de ozon se produce cu o viteză foarte mare și în momentul de față nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile”, a declarat Wegner, citat de EurActiv.

În zilele următoare o echipă de cercetători urmează să transmită un comunicat prin care populația va fi informată cu privire la acest fenomen.

„Populația ar trebui să fie atentă la acest fenomen, însă nu este cazul să se îngrijoreze (…) Vă puteți proteja informându-vă în permanență cu privire la acest fenomen, purtând pălării cu boruri largi și nepetrecând foarte mult timp pe stradă, în timpul verii”, a spus cercetătorul Gier Braathen, membru al Organizației Meterologice Mondiale.

Și România va fi una din zonele afectate de subțierea stratului de ozon de la Polul Nord, iar cetățenii sunt rugați să nu se expună foarte mult timp la soare în această primăvară.

În urma statisticilor, în ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% în zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferi, și cu 30% în total.

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon și este folosit la frigidere și aparatele de aer condiționat mai vechi și de substanțe care au fost scoase din uz datorită protocolului din 1987 de la Montreal.

Însă acestea se pare că vor rămâne în stratosfere decenii întregi.

Gaura de ozon, deasupra României

Tags:
Ultima oră
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)