Gaura din stratul de ozon, în România: Nivel ridicat de radiaţii, arsuri grave dacă stai 20 de minute în soare

Gaura din stratul de ozon, în România: Nivel ridicat de radiaţii, arsuri grave dacă stai 20 de minute în soare
Foto: thfire.com

Gaura de ozon formată deasupra Polului Nord care va ajunge şi în România în perioada 30-31 martie, va aduce radiaţii nocive, informează Libertatea.

Chiar dacă valorile termice vor fi normale de primăvară, valul de ultraviolete va fi atât de puternic încât chiar dacă oamenii vor petrece 20 minute în aer liber, soarele va provoca arsuri grave.

„Stratul de ozon filtrează două treimi din razele ultraviolete emise de soare, iar suprafaţa traversată de gaură este expusă acestor radiaţii (…) Când sunteţi afară soarele vă poate provoca arsuri în numai 20 de minute, chiar dacă este primăvară”, atenţionează cercetătorii Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

De asemenea, cercetătorii roagă oamenii să stea cât mai puţin afară şi să încerce să consume cât mai multe legume şi fructe şi să poarte haine în culori deschise, bej sau alb, în timp ce pe cap să purtăm pălării şi căciuli.

Stratul de ozon se subţiază cu o viteză îngrijorătoare şi se află în momentul de faţă deasupra Arcticii.

„Pierderea de ozon se produce cu o viteză foarte mare şi în momentul de faţă nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile”, a declarat Alfred Wegner, cercetător ştiinţific în cadrul Insitutului de Cercetări Polare şi Marine.

În urma statisticilor, în ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% în zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferi, și cu 30% în total.

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon și este folosit la frigidere și aparatele de aer condiționat mai vechi și de substanțe care au fost scoase din uz datorită protocolului din 1987 de la Montreal.
Însă acestea se pare că vor rămâne în stratosfere decenii întregi.

Nivel ridicat de radiaţii

Gaura de ozon ocoleşte România