Gheorghe Angelescu, cel mai longeviv consilier prezidenţial al României, ar avea legături în dosarul EADS (VIDEO)

Gheorghe Angelescu, cel mai longeviv consilier prezidenţial al României, ar avea legături în dosarul EADS (VIDEO)
Foto: B1 TV

Gheorghe Angelescu este cel mai longeviv consilier prezidenţial al României. Iniţial membru al FSN, Angelescu a reuşit să îşi păstreze funcţia timp de 14 ani după ce i-a sfătuit pe Ion Iliescu şi Traian Băsescu. Acum îşi va folosi experinţa pentru a îl îndruma şi pe Klaus Iohannis. Însă reputaţia sa este plină de controverse. Fostul ministru al tineretului în cabinetul Văcăroiu ar fi omul lui Octav Cozmâncă şi are avea legături cu dosarul EADS.

Gheorghe Angelescu, actualul consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis ar putea sta 25 de ani în funcţie, dacă şeful statului va câştiga şi al doilea mandat în fruntea României.

Prima poziţie de consilier prezidenţial a obţinut-o de la Ion Iliescu în decembrie 2000. Ulterior, acesta a fost păstrat la Cotroceni şi în timpul celor două mandate ale lui Traian Băsescu.

Însă înainte de a fi cel mai longeviv sfătuitor al preşedinţiei, Angelescu a avut un traseul profesional demn de remarcat.

În 1976 devenea membru UTC, ca după căderea regimului comunist să devină membru FSN şi PDSR. Din ianuarie 2001, Angelescu a renunţat la apartenenţa politică după ce a fost pe rând ministru al tineretului în guvernul lui Nicolae Văcăroiu şi coordonator al Direcţiei Organizare din PDSR sub îndrumarea lui Octav Cozmâncă.

În plus, Angelescu este unul dintre cei care au pus pe picioare Fundaţia Secolul XXI, organizaţie ce ar fi implicată în scandalul EADS.

Victor Ponta se afla la conducerea fundaţiei în timp ce era şeful Corpului de Control al premierului Adrian Năstase. Mai mult, instituţia apare ca acţionar majoritar în compania care operează Radio 21, alături de grupul francez Lagardere.

Aceeaşi Fundaţie Secolul XXI ar mai avea legătură şi cu achiziţia controversată a unor fregate militare de la Grupul BAE System. Interesant este că o divizie a respectivului grup fuziona cu EADS cu numai un an înainte de realizarea tranzacţiei.

La toate acestea se adaugă şi gafele consilierului prezidenţial Gheorghe Angelescu. Preşedintele Traian Băsescu s-a văzut nevoit să retragă mai multe decoraţii propuse de sfătuitorul său la presiunea opiniei publice. Dintre acestea, cel mai celebru caz este cel al lui Gheorghe Homoştean, fost ministru de interne în perioada comunistă.

ACTIVITATE POLITICĂ GHEORGHE ANGELESCU

1976 – Membru U.T.C.

1990 – Membru F.S.N.

1992 – Membru fondator FDSN, membru PDSR

ian. 2001 – fără apartenenţă politică

Gheorghe Angelescu, cel mai longeviv consilier prezidenţial al României