Gigi Becali ar fi încălcat legea. Autoritatea Electorală Permanentă: Nu avea dreptul să voteze la referendum

Gigi Becali ar fi încălcat legea. Autoritatea Electorală Permanentă: Nu avea dreptul să voteze la referendum
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ar putea apărea noi probleme penale pentru finanţatorul FCSB, Gigi Becali! Autoritatea Electorală Permanentă susţine că acesta nu avea dreptul de a vota în cadrul referendumul pentru familia tradiţională ce a avut loc în perioada 6-7 octombrie.

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat pentru ziare.com faptul că potrivit dispoziţiilor art. 38 alin. (2) din Constituţie şi art. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, „persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale nu-şi pot exercită dreptul de vot, pe perioada interdicţiei”.

Gigi Becali a fost condamnat de două ori definitiv, primind, în anul 2013, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege şi de a fi ales „pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale”.

Cu toate acestea, Gigi Becali a votat pe 6 octombrie secţia 84 din Voluntari, Pipera (Ilfov) şi chiar a declarat că „dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecător”. Întrebat de unde ştie acest lucru, el a răspuns: „Păi ştiu pentru că am inteligenţă! Păi mie dacă-mi spun 1.000 de avocaţi că nu am voie, eu ştiu că am voie, pentru că inteligenţă mea şi bunul meu simt şi legea firii spun că am voie să votez la referendum pentru mii de ani”.

Mai mult, pe 7 octombrie, Gigi Becali chiar a glumit că va vota încă odată chiar dacă acest lucru îl va trimite după gratii.

AEP spune că BEC nu avea atribuţia de a se autosesiza în astfel de cazuri şi nici AEP nu poate face nimic de această dată, pentru că referendumul a fost declarat, cu unanimitate de voturi, că nefiind valabil de Curtea Constituţională.

„Astfel, întrucât Curtea Constituţională nu a constatat valabilitatea referendumuluinational pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018, Autoritatea Electorală Permanentă nu are competenţă legală de a întreprinde demersurile prevăzute la art. 431 alin. (4) din Legea nr. 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin urmare, în cazul în care deţineţi informaţii privind săvârşirea unor infracţiuni electorale, va puteţi adresa organelor de urmărire penală”, se arată în comunicatul AEP.

Tags:
Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)