Google comemorează 50 de ani de la primul zbor al omului în spațiu

Google comemorează 50 de ani de la primul zbor al omului în spațiu
Foto: library.thinkquest.org

Google aniversează, marţi, prin Google Doodle 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu.

Astfel, pe 12 aprilie lumea întreagă aniversează alături de motorul de căutare prima misiune în spaţiu a rusului Yuri Alekseyevich Gagarin.

În 1960, după o intensă căutare şi un proces lung de selecţie, Yuri Gagarin a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi pentru Programul Spaţial Sovietic. Alături de ceilalţi astronauţi, el a fost suspus la o serie de experimente riguroase mentie să-i testeze rezistenţa fizică şi psihică.

Datorită performanţelor excelente din timpul antrenamentelor, dar şi datorită capcaităţilor lor psihicie, pentru prima lansare au fost aleşi Yuri Gagarin şi Gherman Titov.Impresii din misiune

„Imponderabilitatea este un sentiment ciudat faţă de condiţiile de pe Pământ. Aici simţi că eşti prins în nişte curele, simţi că ai fi suspendat de ceva”, declara Gagarin după experienţa sa.
După această misiune, cosmonatul rus a devenit cunoscut în toată lumea şi a început să călătorească în ţări precum Italia, Germania, Canada, Brazilia, Japonia, Finalanda, Marea Britanie, unde promova Uniunea Sovietică pentru că a reușit să trimită, pentru prima oară, un om în spațiu.

Ultima parte a vieții cosmonautului rus

După versiunea oficială, pe 27 martie 1968, la ora 10:31 dimineața, avionul MiG-15UTI în care se afla Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit în apropierea satului Novoselovo, la 18 km de orașul Chirijaci, regiunea Vladimirskoe.

Însă, există păreri care pun la îndoială data și ora exactă a catastrofei. Până în prezent, rezultatele raportului nu au fost făcute publice, împreună cu resturile avionului, depozitate la Institutul de cercetări nr.13 al Ministerului Apărării.

În decursul anilor au fost lansate mai multe piste posibile care au condus la disparișia prematură a celor doi aviatori. La puțin timp după destrămarea URSS-ului mai mulți specialiști care au luat parte la anchetă au susținut că avionul a intrat în vrie. O altă ipoteză, este că avionul ar fi lovit un balon meteorologic.

Au mai fost și alte ipoteze, mai puțin plauzibile, respectiv în timpul zborului, Gagarin și Sereghin au întâmpinat o problemă de pilotaj coroborată cu o defecțiune tehnică a aparatului.

Yuri Gagarin, celebrat şi de YouTube

Totodată, YouTube aniversează cei 50 de ani alături de Google pintr-un film, numit First Orbit ce cuprinde o recreare a primei misiuni în spaţiu a cosmonautului Yuri Gagarin, filmat integral în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Videoclipul combină înregistrări audio din timpul misiunii cu o coloană sonoră compusă de Philip Sheppard.

Filmul are o durată de o oră şi patruzeci de minute şi poate fi accesat aici.

Ultima oră
20:56 - Marea Britanie, Spania și Grecia, printre țările europene aflate în zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)
20:47 - ECDC avertizează: Nu călătoriţi în Mykonos, Santorini, Rhodos şi în alte 10 insule greceşti
20:35 - Intrarea în Germania, doar cu pașaport Covid din weekend. Berlinul ar urma să înăsprească condițiile de intrare în țară din cauza temerilor legate de valul 4
20:34 - CFR anunţă că şase din cele 13 vagoane răsturnate la Feteşti au fost ridicate
20:04 - Dosar penal pentru români veniți din Marea Britanie cu certificate Covid false. Fenomenul s-ar putea amplifica după ce și Grecia a intrat în zona roșie
20:00 - Grecia a intrat în zona roșie. Ce efect are decizia pentru turiștii români
19:51 - Mircea Hava: `Ghinea, du-te acasă`, ar trebui să îi spună premierul. Dacă portofoliul era la PNL și dacă ministrul ar fi discutat cu cei care știu ce înseamnă fondurile europene, altfel ar fi stat lucrurile pe PNRR (VIDEO)
19:49 - Un bărbat de 71 de ani din Iași, primul caz de pacient vaccinat care este în stare gravă după ce s-a infectat cu tulpina Delta
19:19 - Gigi Becali, reacție dură după eliminarea lui FCSB din Conference League: „Aici se vede bărbăția unei echipe de fotbal. O să dau vreo doi jucători afară”
19:14 - Premierul Florin Cîțu: Mă aștept ca, în următoarele zile, fiecare minstru să prezinte public execuția bugetară pentru ministerul pe care îl conduce