Google este acuzată că a șters complet o țară de pe hartă. Cum s-a ajuns în această situație

Google este acuzată că a șters complet o țară de pe hartă. Cum s-a ajuns în această situație

Google și Apple au luat o decizie fără precedent. Cei doi giganți ai tehnologiei sunt acuzați că au exclus Palestina de pe hărțile lor, iar în locul țării respective există doar teritoriile delimitate ale Fâșiei Gâza și Cisiordaniei. Hotărârea vine în contextul unor declarații controversate făcute deprim ministrul israelian,Benjamin Netanyahu, în care promitea anexarea teritoriilor ocupate pe malul vestic al Iordanului, transmite Impact.ro.

Cei doi giganți ai tehnologiei acuzațică așters complet o țară de pe hartă

Este cunoscut deja faptul că relațiile dintre Palestina și Israel sunt de foarte mult timp tensionate. Primele semne evidente ale conflictului au apărut la ceva timp de laPrimul Război Mondial, după ce Organizația Națiunilor Unite (ONU) aadoptat Rezoluția cu privire la înființarea a două state pe teritoriul Palestinei istorice. Mai exact, este vorba despre Statul Israel și Statul Palestina.

Odată cu trecerea timpului, între cele două state au avut loc nenumărate conflicte armate în Cisiordania și Fâșia Gaza, disputându-și teritoriile.

De curând, cei doi giganți, Google și Apple au decis să scoată denumirea Palestina de pe hărțile lor. Astfel, la o simplă căutare pe GoogleMaps a statului palestinian, nu este de găsit decât conturul celor două teritorii Cisiordania și Gaza, fără a exista o etichetăspecifică pentru Palestina, noteazăThe Independent.

Descoperireaa fost făcută de către un internaut care a acuzat, într-o postare pe rețelele de socializare, cei doi giganțică au „eliminat în mod oficial” Palestina de pe hărțile lor. La scurt timp, moderatorii platformei Instagram au catalogat postarea drept ”informație falsă”. În pofida acestor lucruri, știrea cu pricina s-a propagat foarte rapid în mediul online, iar Apple și Google au fost acuzate de internauți că sprijină ocupația israeliană.

Primul ministru israelian, declarații controversate

Chiar dacă gigantul Google a refuzat să răspundă acuzațiilor legate de poziția sa asupra situației Palestinei, pe site-ul companiei, la secțiunea dedicată teritoriilor disputate este evidențiat faptul că: „Frontierele contestate sunt afișate sub forma unei linii întrerupte, de culoare gri. Locațiile implicate nu au căzut de acord în privința frontierei”, transmite sursa citată anterior.

Google este acuzată că a șters complet o țară de pe hartă. Cum s-a ajuns aici

Google este acuzată că a șters complet o țară de pe hartă

Google, vinovată de cenzură

Cu puțin timp în urmă, gigantul din Mountain View a făcut o greșeală imensă. Pentru câteva zile, dacă ai fi căutat pe Google ”prim-miniștri britanici”, ți-ar fi fost serviți în ordine cronologică toți premierii pe care i-a avut Marea Britanie sub formă de poze generate de Google, deasupra rezultatelor, în așa numitul Knowledge Graph. Problema este că a fost eliminat numele și poza lui Churchill din rezultatele la acea căutare.

În contextul în care problema părea o manifestare de cenzură din partea Google, reacțiile pe Twitter nu au întârziat să apară.

”Ar fi incredibil să fie o politică deliberată, @Google. Europa Occidentală ar fi fost aproape cu certitudine aservită fără cel a cărui poză este acum absentă”, a scris pe Twitter secretarul de stat britanic pentru dezvoltare regională şi guvernare locală Simon Clarke.

Reacția Google nu a întărziat să apară. Gigantul tehnologieis-a scuzat pentru neplăcerile create, dând vina pe ”actualizări automate”. În același comunicat de presă, pe marginea subiectului, s-a precizat că problema va fi remediată în scurt timp.

Ca referință, la momentul redactăriimaterialului, respectivul Knowledge Graph eronat pentru premieri britanici a fost șters complet din rezultatele la căutare.