Grecia a intrat în zona roșie. Ce efect are decizia pentru turiștii români

Grecia a intrat în zona roșie. Ce efect are decizia pentru turiștii români
Grecia, o destinație turistică preferată de mulți români / Foto: Pixabay

UPDATE, 29 iulie, ora 8: CNSU a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar Grecia a fost încadrată în zona roșie, astfel că persoanele nevaccinate care vin din statul elen vor trebui să stea în carantină la sosirea în România.

Excepțiile sunt reprezentate de copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, respectiv de cei cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani, însă a doua categorie trebuie, totuși, să prezinte un test negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Știrea inițială: Comitetul Național pentru Situații de Urgență va aproba joi o nouă hotărâre pentru a actualiza lista statelor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, iar Grecia, o destinație de vacanță aleasă de mulți turiști români, ar urma să fie încadrată în zona roșie.

Grecia ar urma să fie încadrată de CNSU în zona roșie

Grecia a ajuns la un indice de infecție de 3,47 și ar urma să fie încadrată de CNSU în zona roșie de pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, potrivit Antena 3. În urmă cu doar o săptămână, Republica Elena era la un indice de 2,9, astfel că se regăsea în zona galbenă.

Încadrarea în zona roșie înseamnă că, la intrarea în România, toate persoanele nevaccinate care vin din Grecia vor intra în carantină.

Există și excepții de la regulă. Este cazul copiilor cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, care vor fi scutiți de carantină și pentru care nu va trebui prezentat un test negativ la infecția cu SARS-CoV-2. Totodată, în cazul celor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani trebuie arătat un test negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

„Astăzi urmează sa fie actualizată lista statelor cu risc epidemiologic, în ședință săptămânală a CNSU, conform procedurilor. La acest moment încadrarea Greciei nu a fost schimbata, fiind valabilă lista publicata pe site-ul INSP. Imediat ce vom avea Hotărârea CNSU o vom transmite”, a spus CNSU, potrivit DCNews.

Ultima oră
14:32 - PNL, amendat de Poliție după congresul cu 5.000 de oameni din weekend. Klaus Iohannis, Florin Cîțu și Ludovic Orban se numără printre cei care n-au purtat mască
14:31 - Prin PNRR, România s-a angajat să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023
14:28 - Valeriu Gheorghiță: Peste 13.000 de români au făcut doza a treia de vaccin împotriva COVID-19 și peste 25.700 de persoane s-au programat
14:17 - Alexandru Rafila: Ca să poată avea loc Congresul PNL, numărul de cazuri înregistrate în București a fost reportat pentru ziua de luni. Guvernul Cîțu poartă responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare (VIDEO)
13:53 - Doar 26 de paturi libere la ATI COVID în spitalele din România. Câte locuri sunt în București
13:52 - Raluca Pastramă a primit un inel cu diamante de la iubitul arab. Ce semnifică bijuteria de la Ibrahim
13:43 - Ioana Constantin (PMP): Când se termină aplauzele pentru PNRR, poate răspunde cineva cum de agricultura a fost lăsată pe afară
13:27 - Peste 11.000 de cazuri noi, record absolut de la începutul pandemiei / Alte 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată / La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz