Greșeală a procurorilor din Bistriţa-Năsăud: Un pădurar a fost trimis în judecată pentru delapidarea a 13.500 de metri cubi de lemn, deși ar fi furat doar 13 metri cubi!

Greșeală a procurorilor din Bistriţa-Năsăud: Un pădurar a fost trimis în judecată pentru delapidarea a 13.500 de metri cubi de lemn, deși ar fi furat doar 13 metri cubi!
Foto: pixabay.com

Un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Dealu Negru a fost trimis în judecată de către procurorii bistriţeni pentru delapidarea a peste 13.500 de metri cubi de lemn, deși acesta furase doar 13,5 metri cubi. Procurorii au pus punct în loc de virgulă, iar greșeala a fost descoperită de șeful ocolului silvic care a înștiințat procurorii să corecteze eroarea. Pădurarul nu a tăiat ilegal lemnul, ci l-a sustras dintr-un transport legal pentru a-l vinde la trei cumpărători, valoarea lemnului fiind evaluată la peste 2,5 milioane lei.

’Sunt 13,5 metri cubi, nu 13.500. Pedeapsa este mult mai diminuată, sunt și în funcție de valoarea bunurilor nejustificate sau însușite. E o chestie ciudată, practic nu este tăiere ilegală, e vorba de un transport care nu era justificabil. La verificarea din teren nu s-au găsit cioate tăiate în delict, la un control au găsit material lemnos în plus față de ce era pe un aviz. Era în timpul transportului, nu a ajuns la destinație. Am cerut oficial la Parchet să se dea cantitatea corectă”, a declarat pentru B1.ro Dănuț Ilie Pintea, inginer la Ocolul Silvic Dealu Negru.

Procurorii de pe lângă Tribunalul Bistrița Năsăud au anunțat că au făcut corectura și vor emite miercuri un comunicat de presă în acest sens.

Pădurarul este acuzat de delapidare şi fals intelectual pentru că şi-a însuşit fără drept din gestiunea sa cantitatea de 13,5 metri cubi de lemn, pe care a remis-o celorlalţi trei inculpaţi, trimişi în judecată pentru uz de fals şi complicitate la delapidare transmit procurorii.

Pădurarul a furnizat false avize de însoţire care au fost prezentate ulterior de către cei trei inculpaţi organelor de poliţie, atunci când transporturile de lemn au fost controlate, se mai arată în comunicatul procurorilor.