Cui îi este afiliată gruparea jihadistă care îl ţine în CAPITIVITATE pe românul RĂPIT din Burkina Faso în 2015. Liderul grupării a avut și un MESAJ

Cui îi este afiliată gruparea jihadistă care îl ţine în CAPITIVITATE pe românul RĂPIT din Burkina Faso în 2015. Liderul grupării a avut și un MESAJ
Sursă imagine: youtube.com

Iulian Gherguţ, românul răpit în 2015 din Burkina Faso, este sechestrat de Nusrat al-Islam wal Muslimin, o grupare jihadistă apropiată de al-Qaida, relatează Libertatea.ro.

Numele românului se găseşte pe o listă cu numele altor cinci ostatici răpiți în ultimii ani, și publicată chiar de către gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimin. Iulian Gherguţ a fost răpit în 2015, în timpul unei operațiuni de patrulare din jurul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Pe lista celor răpiţi se mai află franţuzoaică Sophie Pétronin, răpită în decembrie 2016 în oraşul Gao din nordul statului Mali, elveţianca Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 în oraşul Tombouctou, tot în Mali, călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Naváez, răpită în urmă cu mai mult de un an şi jumătate dintr-o biserică situată într-o zonă rurală din nordul Mali, şi medicul australian Arthur Kenneth Elliott, răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso.

În plus, potrivit Agerpres, care citeazăagenţiade presă mauritanianăAl Ahbar, liderul grupării jihadiste a mai semnalat că va înceta să difuzeze înregistrări video despre aceşti ostatici, fără a detalia însă motivele.

Potrivit Departamentului de Stat american, Nusrat al-Islam wal Muslimin şi-a luat această denumire în martie 2017, descriindu-se drept ramura oficială a grupării al-Qaida din Mali. De atunci, gruparea a comis numeroase atacuri armate şi răpiri, printre tintele vizate numărându-se o staţiune turistică din Mali frecventată de turiştii occidentali, trupele guvernamentale din Mali şi Burkina Faso.

Pe cale de consecinţă, la începutul lunii septembrie, gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimin a fost inclusă de către Departamentul de Stat american în rândul organizaţiilor teroriste.

Foto: Localizarea Burkina Faso (sursa foto: Google Maps)