Grupul de Comunicare Strategică avertizează: Un mesaj FALS, atribuit lui Raed Arafat, circulă în spațiul public. Se lasă impresia că se solicită DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de decese și infectări cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică avertizează: Un mesaj FALS, atribuit lui Raed Arafat, circulă în spațiul public. Se lasă impresia că se solicită DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de decese și infectări cu coronavirus
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) atrage atenția asupra faptului că circulă un mesaj fals atribuit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Este vorba despre un text, conceput în așa fel încât să lase impresia că Direcțiilor de Sănătate Publică li se solicită ”să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese”. Mesajul este trimis de pe o adresa de e-mail foarte asemănătoare cu cea folosită de Grupul de Comunicare Strategică.

GCS atrage atenția asupra unui mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, care circulă în spațiul public

Astfel, autoritățile fac apel la mass-media să nu publice astfel de mesaje ”create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”.

”Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția mass-media asupra unui mesaj fals, atribuit Secretarului de Stat Raed Arafat și transmis Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

Mesajul este transmis de pe adresa de mail [email protected], adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese.

Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Cele mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că de sâmbătă până duminică au fost înregistrate 456 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care în zilele de weekend sunt prelucrate mai puține teste decât în timpul săptămânii.

Astfel, bilanțul total al îmbolnăvirilor confirmate la nivel național, a ajuns la 32.535, dintr-un total de 847.586 de teste prelucrate. Din numărul de persoane confirmate cu infecție cucoronavirus,23.387 au fost externate -dintre care 21.545 vindecateși 1.842 asimptomatice, externatela 10 zile după depistare -1.884 au murit, iar alte 243 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară.

Aceste date vin după ce sâmbătă, România a înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolăviri de la începutul epidemiei de coronavirus – 698 de cazuri confirmate într-un interval de 24 de ore.

Grupul de Comunicare Strategică:Raportările zilniceNU includ și persoanele retestate și reconfirmate

În ultima perioadă, în spațiul public au apărut mai multe speculații legate de felul în care autoritățile centralizează datele referitoare la cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Astfel, există persoane care acuză faptul că cifrele raporatate în ultima vreme sunt atât de mari pentru că bilanțul include și persoanele infectate cu noul coronavirus retestate și reconfirmate.

La solicitarea B1.RO, Grupul de Comunicare Strategică, prin vocea lui Andi Manciu, consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României și responsabil pentru relația cu presa a reconfirmat cu fermitate faptul că bilanțul prezentat zilnic nu include persoanele retestate și reconfirmate.

Bilanțul nu ia în considerare pacienții care în trecut au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și care în urma aplicării unor noi teste au rezultat că sunt în continuare pozitivi. Bilanțul zilnic centralizează exclusiv pacienții depistați pozitiv pentruCOVID-19, pentru prima dată, în ziua respectivă.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”