Guvernul a aprobat Memorandumul pentru finalizarea MCV, cu următorul calendar: Proiectul de desființare a SIIJ, aprobat până la final de februarie; proiectele legilor justiției, până la sfârșit de aprilie

Guvernul a aprobat Memorandumul pentru finalizarea MCV, cu următorul calendar: Proiectul de desființare a SIIJ, aprobat până la final de februarie; proiectele legilor justiției, până la sfârșit de aprilie
foto: Pixabay.com

Guvernul Cîțu plănuiește să aprobe până la finalul lunii februarie proiectul de lege de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iar proiectele legilor justiției până la sfârșitul lui aprilie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Justiției, miercuri seară, printr-un comunicat de presă, în care a precizat că în ședința de astăzi de la Palatul Victoria a fost aprobat Memorandumul pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Memorandumul pentru finalizarea MCV, aprobat de Guvern. Ce prevede documentul pentru legile justiției și desființarea SIIJ

„În ședința de astăzi, 20 ianuarie 2021, Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema «Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) – legislația în domeniul justiției». Documentul prevede calendarul pentru adoptarea de către Executiv a proiectelor de interes pentru sistemul judiciar. Astfel, în document se prevede aprobarea, cu prioritate, în Guvern, până la sfârșitul lunii februarie 2021, a proiectului de lege de desființare a SIIJ şi transmiterea acestuia spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament. Proiectele legilor justiției vor fi, de asemenea, aprobate de către Guvern până la sfârșitul lunii aprilie 2021 și transmise spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, aceste demersuri sunt necesare pentru îndeplinirea recomandărilor cuprinse în ultimul Raport MCV, publicat de Comisia Europeană la 22 octombrie 2019.

„Astăzi, Guvernul a adoptat Memorandumul pentru finalizarea MCV. Ne-am asumat, în programul de guvernare, îndeplinirea acestor criterii esențiale pentru statul de drept din România. Ulterior, finalizarea MCV va veni ca o consecință a eforturilor noastre concretizate. A sosit acum momentul de a repara tot ceea ce s-a stricat în ultimii ani, de a pune Justiția pe drumul cel bun și de a consolida statul de drept și democrația din România”, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.

Stelian Ion:Desființarea Secției speciale, o prioritate. SIIJ și-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea

În debutul anului, ministrul Justiției a declarat că desființarea SIIJ este una dinprioritățile mandatului său.

„Sunt multe priorități. Dintre priorități, una se referă la desființare Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Secția Specială. Avem foarte multe argumente în acest sens. Sunt atent și la recțiile magistraților, le cunosc în mare parte argumentele, însă trăgând linie consider cu tărie că această secție și-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea. Am criticat de la început această secție, însă avea marea șansă să dovedească contrariul, că este eficientă, că poate face lucruri, astfel încât să servească intențiilor declarate. Nu s-a întâmplat acest lucru. Tragem linie și vedem: apeluri, căi de atac retrase în dosare foarte controversate în mod nejustificat. Vedem șase rechizitorii doar în decurs de doi ani. De unde se voia o secție care să intre în forță și să rezolve această mare problemă”, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.