Guvernul mărește prețurile la vaccinuri și reduce prețul pentru mai puține medicamente decât promisese în campanie

Guvernul mărește prețurile la vaccinuri și reduce prețul pentru mai puține medicamente decât promisese în campanie

Un ordin al ministrului Sănătății care stabilește prețurile medicamentelor în România încalcă complet o promisiune făcută de PSD în campanie și anume să reducă prețul tuturor medicamentelor ieșite de sub patent cu 35%.

Numai că în urma ordinului de ministru prețurile vaccinurilor vor crește și, din cauza neclarităților existente în actul normativ, există riscul ca prețurile la care medicamentele sunt rambursate în România să nu mai fie publicate transparent pe site-ul Ministerului Sănătății, conform hotnews.ro.

Prețul medicamentelor ieșite de sub patent va fi redus cu 35% pentru acele medicamente care pierd patentul dupa intrarea acestui ordin în vigoare, conform declarațiilor ministrului Sănătății.

Textul Ordinului de ministru este pus în dezbatere publică și poate suferi modificări în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Ministrul Florian Bodog a anunțat introducerea unui Catalog Public al prețurilor la medicamente care duce la mărirea tuturor prețurilor maximale pentru medicamentele care sunt comercializate pe teritoriul României. Un alt catalog de prețuri, numit CANAMED, va rămâne în vigoare și va determina prețurile la care sunt rambursate medicamentele, acestea rămânând la minimul european.

Prețurile maximale din Catalogul Public nu vor putea fi însă practicate de farmaciile care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ele vor putea fi practicate de producătorii și distribuitorii care nu au o relație contractuala cu CNAS (majoritatea nu au o astfel de relație directă) dacă aceste prețuri “nu fac obiectul Catalogului național al prețurilor medicamentelor, Canamed”. Mai mulți experți au precizat pentru Hotnews că prevederile sunt neclare și lasă loc la interpretări.

Situația nou creată implică riscul că prețurile la care se face rambursarea de către CNAS să nu mai fie publicate transparent pe pagina Ministerului Sănătății, ca până acum. Pentru ca prețurile românești să nu influențeze negativ prețurile medicamentelor din alte țări europene s-a decis introducerea celor două cataloage. Soluția va funcționa însă doar dacă catalogul cu prețuri mai mici, CANAMED, nu va mai fi public vizibil/accesibil.