Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“

Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Accesul în instituțiile publice nu se mai poate face, de luni, fără prezentarea certificatului verde COVID. Excepții sunt cei care au de ridicat pensii, alocații sau alte prestații sociale. În rest, autoritățile susțin că persoanele nevaccinate ar trebui să-și rezolve treburile birocratice online. Numai că pentru mulți români nu e chiar atât de simplu.

Oamenii, nemulțumiți după impunerea certificatului verde COVID în instituțiile publice

”Adevărul” a relatat cum au decurs lucrurile azi în clădirea de pe Aleea Tineretului din Slatina, care găzduieşte Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Asistenţă Socială (AJPIS), Casa Judeţeană de Pensii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Funcționarul de la parter a fost instruit de către cei de la AJPIS să verifice certificatele COVID, iar cine nu are să primească o hârtie în care sunt notate adresele de mail în care se depune totul online.

„Şi ce să fac eu acum cu ăsta? Să le depun cum? Cum adică pe e-mail, ce e ăla?!“, au ieșit oamenii buimăciţi şi s-au rezemat de peretele clădirii în aşteptare.

„De la Casa de Pensii nu mi-au zis nimic, de la ei nu am bileţele. Eu mă uit la om pe telefon sau pe hârtie, văd ce-mi arată, dar nu pot să spun eu dacă e al omului certificatul sau e al altcuiva“, a spus omul de la pază, aşa că celor care au treabă la Pensii le-a permis să urce după o verificare sumară. Unii au scăpat neverificaţi.

La ghişeele Casei de Pensii, oamenii au fost din nou întrebaţi de certificat.

„Eu am certificat, dar mi-a zis că nu mai e valabil şi n-a vrut să-mi primească actele. A zis că să le depun online. Şi acum eu cum fac? Dumneavoastră ştiţi să le trimiteţi online, să m-ajutaţi?“, a spus derutat un cetăţean.

„Unii poate chiar au vaccinul făcut, dar de unde ştie omul să-l scoată cum zic ei, pe telefon, să-l caute nu ştiu pe unde…!“, au mai spus oamenii supăraţi.

Ultima oră