Horea Uioreanu își negocia mita prin intermediul unui consilier: Interceptări DNA

Horea Uioreanu își negocia mita prin intermediul unui consilier: Interceptări DNA
Foto: cotidianul.ro

Președintele Consiliului judeţean Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv pentru fapte de corupţie, îşi negocia mita prin intermediul unui consilier. Din referatul procurorilor reiese că Uioreanu cerea un comision de 10-15 la sută din contractele cu statul finantatele de la Consiliul Judeţean. Astfel, deşi Horea Uioreanu avea, conform declaraţiei sale de avere, venituri de aproximativ 6.000 de lei lunar, cheltuielile sale erau de 3 ori mai mari.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, preşedintele consiliului judeţean Cluj, Horia Uioreanu , i-a cerut omului de afaceri Vasile Pogăcean aproximativ 700 de mii de lei. Banii reprezentau 15 la sută din sumele alocate de CJ Cluj pentru contractele de reabilitare a drumurilor sau cele de renovări ale mai multor şcoli, aflate în derulare de firma Sinai Comimpex SRL. Numai că omul de afaceri, care ţinea legătura cu Uioreanu prin intermediul consilierului său Răzvan Pop, a rămas restant la plata şpăgii cu 300 de mii de lei. Cu toate acestea, Vasile Pogăcean i-a promis consilierului că îşi va ţine promisiunea şi va achita întreaga sumă.

POGĂCEAN VASILE – Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…

POP RĂZVAN MARIUS -Da

POGĂCEAN VASILE – ….neinteligibil de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm” noi pe facturi, ştii ce zic?..”

Totodată, omul de afaceri a dat asigurări că este o persoană de încredere, iar dacă vreodată va fi luat la întrebări, referitor la întelegerile pe care le avea cu Uioreanu, nu va spune nimic.

POGĂCEAN VASILE – Doamne fereşte, eu să mă tai cu drujba că nu zic nimica. Înţelegi ce îţi spun?

În tot acest timp Horea Uioreanu făcea calcule, iar evidenţa mitei pe care o primea era ţinută de consilierul său Răvan Pop, într-un tabel în format electronic.

UIOREANU HOREA DORIN: Şi total cât îi? Îmi spunea că.un miliard şi ceva până la urmă.

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard.

UIOREANU HOREA DORIN: Da.

POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma.

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi.

POP RĂZVAN MARIUS: Şi mai are.

UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei.

POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei.

UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?

În referatul procurorilor apar date şi despre modul în care consiliul Judeţean Cluj şi Regia Autonomă a Aeroportului Interanţional din Cluj Napoca au demarat proiectul de dezvoltare a infrastucturii aeroportuare.Astfel, pentru noua pistă, realizată de firma de construcţii Napoca Construcţii SA, care aparţine omului de afaceri Ioan Bene, valoarea contractului s-a ridicat initial la 32 de milioane de euro. Ulterior s-au făcut 24 de acte adiţionale care au crescut valoare contractului până la 42 de milioane de euro. Conform referatului în perioada octombrie 2012- mai 2014, Horea Uioreanu a primit de la omul de faceri Ioan Bene 300 de mii de lei.

Şeful CJ Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Tags: