O tragedie cumplită a lovit la sfârșitul lunii iunie o familie din comuna Moșna, județul Iași. O masă de duminică s-a transformat într-un coșmar, după ce trei membri ai familiei au ajuns în stare gravă la spital în urma consumului de ciuperci culese din pădure. Din nefericire, doi dintre ei nu au supraviețuit.
Incidentul s-a petrecut în seara zilei de 29 iunie, când un bărbat în vârstă de 48 de ani a adus acasă ciuperci culese dintr-o zonă împădurită a județului Neamț. Convins că sunt comestibile, acesta le-a gătit pentru cină împreună cu soția sa de 46 de ani, și mama sa, o femeie în vârstă de 92 de ani.
La câteva ore după masă, toți trei au început să se simtă rău, prezentând greață, vărsături, amețeli și, în cazul bărbatului, dificultăți respiratorii. Soția acestuia a reușit să sune la 112, iar un echipaj de urgență cu medic ATI a ajuns rapid la fața locului.
Din păcate, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator în timpul nopții și, în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost declarat decedat.
„Mecanismul stopului și al decesului suspicionat este un șoc anafilactic și toxic la componentele din ciuperci. Bărbatul decedat le-a cules și a mâncat cantitatea cea mai mare”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, notează bzi.ro.
Mama bărbatului a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, însă starea ei de sănătate, deja compromisă de diabet și un accident vascular cerebral ischemic anterior, s-a deteriorat rapid. Organismul slăbit nu a rezistat efectelor toxice ale ciupercilor, iar femeia a decedat la scurt timp.
Singura care a supraviețuit a fost soția bărbatului, în vârstă de 46 de ani. Aceasta a fost internată de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, unde a primit tratament intensiv. După câteva zile de îngrijiri, starea ei s-a stabilizat, iar pe 2 iulie a fost externată, cu indicații clare pentru monitorizare medicală și sprijin psihologic.