Pacienții vindecați de Covid-19 au revenit la spital cu dificultăți de respirație și mers. Dr. Carmen Dorobăț: ,,Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic”

Pacienții vindecați de Covid-19 au revenit la spital cu dificultăți de respirație și mers. Dr. Carmen Dorobăț: ,,Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic”

Tot mai multe dovezi arată că infecția cu coronavirus lasă pacienții cu probleme grave. După externare, foarte mulți oameni declarați vindecați au fost nevoiți să vină la spital din nou. Specialiștii spun că mulți dintre aceștia au râmas cu probleme respiratorii și urmări neurologice importante.Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, le recomandă paciențilorrecuperare respiratorie.

Ieșenii au revenit la spital cu simptome precum dureri de cap, stări de oboseală, dificultăți de respirație și de mers.Medicii nu așteptau ca pacienții să revină la spital, odată ce au fost declarați vindecați. Dr. Carmen Dorobăț spune că sechelele infecției cu COVID-19 au fost depistate la pacienții cu forme medii și grave, potrivit bzi.ro

,,Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic.”

Mulți pacienți au revenit la spital în lunilemartie și aprilie cu o stare de sănătate precară. Medicii mai spun și că dacă aceștia nu se prezentau la timp la spital, ar fi putut suporta complicații la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic

„Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic. La mulți pacienți am observat o afectare gravă persistentă. Mulți s-au prezentat la spital cu dureri de cap, stări de oboseală, dificultăți de respirație și de mers. Acestea sunt urmări ale afectării sistemului respirator, dar și urmări neurologice”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

,,Pentru pacienții care au prezentat dificultăți de respirație, s-a constatat că plămânul era încă afectat, chiar dacă testul PCR era negativ.”

În cazurile medii și grave ale infecției cu coronavirus, pacienții au venit de urgență la spital,pentru că nu mai puteau suporta durerile de cap, dificultățile de respirație și de mers. Medicii spun că pacienții care au avut parte de recuperare respiratorie și de recuperare neuromotorie au o stare mai bună de sănătate.

„Pentru pacienții care au prezentat dificultăți de respirație, s-a constatat că plămânul era încă afectat, chiar dacă testul PCR era negativ. Acestora li s-a recomandat recuperare respiratorie, un soi de gimnastică respiratorie. Pentru pacienții care au prezentat oboseală,dureri de cap, dificultăți de mers, s-a constatat o afectare neurologică. Aceștia au fost direcționați către un medic specialist neurolog pentru recuperare neuromotorie”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

La Spitalul de Boli Infecțioase nu mai este niciun loc liber la secția de Terapie Intensivă

La Spitalul de Boli Infecțioase nu mai este niciun loc liber la secția de Terapie Intensivă, iar la Spitalul de Neurochirurgie, unitate suport COVID-19, mai sunt doar 5 locuri disponibile. La prima unitate medicală mai sunt 20 de locuri libere pentru pacienții confirmați, care suferă de forme medii și ușoare ale infecției cu coronavirus. Medicii așteaptă deschidereaspitalului mobil din Lețcani. De asemenea, Iașiul rămâne printre orașele cu cele mai multe cazuri de coronavirus.

,,Am semnat comodatul la spitalul mobil și urmează să facem o recepție tehnică pe sfere de activitate cu specialiștii din spital. Odată cu deschiderea acestei unități spitalicești, sperăm la o mai eficientă manageriere a numărului de pacienți infectați cu coronavirus. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar începerea activității la spitalul mobil ar ușura munca cadrelor medicale din spitalele suport COVID-19”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.