Informații utile pentru plătitorii de asigurării de sănătate. Pot primi bani de la stat

Informații utile pentru plătitorii de asigurării de sănătate. Pot primi bani de la stat

O propunere legislativă înregistrată la Senat prevede ca persoanele care se asigură voluntar la sistemul de sănătate de stat, prin plata contribuției de asigurare socială de sănătate (CASS), ar putea beneficia de indemnizații de concedii medicale dacă încheie un contract suplimentar în acest sens cu casa de asigurări.

Se urmărește modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât femeile care se asigură voluntar în sistemul de sănătate de stat și pentru concedii și indemnizații medicale să poată cere indemnizația de risc maternal, menționează Bugetul.ro.

Acest tip de indemnizație se acordă fără stagiu de asigurare pentru salariate. Cele care se asigură voluntar vor trebui să plătească cotizațiile pentru cel puțin șase luni iar cantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din media veniturilor obținute în ultimele șase luni

Conform sursei, unele case de asigurări de sănătate județene au interpretat eronat legislația în vigoare și au acordat indemnizații de risc maternal PFA-urilor iar unele femei au fost puse în postura de a trebui să returneze sumele primite necuvenit.

Reparațiile noului act normativ

Pentru a repara această situație, o altă propunere legislativă vizează anularea datoriilor reprezentate din indemnizații de risc maternal primite necuvenit, începând cu 2018, de femeile care s-au asigurat voluntar pentru concedii medicale; sumele deja recuperate o să fie restituite persoanelor în cauză, în termen de două luni după ce această propunere va deveni lege.

Totodată, vor fi restituite cheltuielile de judecată pentru procedurile judiciare declanșate pentru recuperarea acestor indemnizații, dacă instituțiile statului le-au cerut iar indemnizațiile de risc maternal achitate începând cu anul 2018 persoanelor care nu sunt salariate pentru care nu s-au emis decizii de recuperare nu vor mai fi urmărite.

Deciziile agențiilor județene de plăți și inspecție socială de calculare a indemnizației de concediu de creștere a copilului (CCC) pentru PFA-uri din care au fost eliminate indemnizațiile de risc maternal, pentru drepturile începând cu anul 2018, vor fi revocate în 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect, urmând să fie emise noi decizii de indemnizații și să fie achitate drepturile bănești neacordate, se menționează în propunerea legislativă.

Ce trebuie să știe asigurații

Cei care nu obțin venituri din drepturi salariale, în care CASS-ul este virat de către angajator, trebuie să verifice dacă veniturile lor sunt mai mici de 12 salarii minime într-un an, în sistemul de sănătate de stat, prin depunerea declarației unice la Fisc și prin plata cotei de 10% aferentă CASS la valoarea de șase salarii minime brute pe țară (dacă declarația este depusă înainte de data de 25 mai).

Astfel, cu dovada plății contribuției CASS, cetățenii amintiți trebuie să depună o declarație la casa de asigurări de sănătate de care aparțin însă, notează publicația,doar parcurgerea acestor pași nu asigură primirea de indemnizații de concedii medicale.

În acest sens, pentru a primi indemnizații medicale, trebuie să se încheie un contract de asigurare pentru concedii și indemnizați; ei trebuie să plătească lunar 1% din venitul lunar obținut din activitățile independente, venit ce nu poate fi mai mic de un salariu minim brut pe țară și nici mai mare de trei salarii minim brute, cu excepția concediilor de maternitate (sarcină și lăuzie).

Asigurarea este opțională dar, în lipsa ei, nu se va putea primi indemnizația de concediu medical în cazul întreruperii muncii din cauza medicale

Nicio prevedere legală nu îi obligă pe cei care obțin venituri din activități independente să-și facă asigurare pentru concedii medicale cu statul și să plătească procentul lunar de 1%, subliniază bugetul.ro

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti
18:48 - Vrancea: Autocar cu 15 ucraineni, blocat în Năneşti, după ce drumurile din zonă au fost închise din cauza viscolului
18:25 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie. Marcaje karmice pentru Gemeni mai ales în plan financiar. Trebuie să fie vigilenți (VIDEO)