Majoritatea românilor consideră că sunt cetățeni europeni, iar 65% dintre ei sunt de părere că aderarea României la UE a adus avantaje, conform unui sondaj efectuat de INSCOP, remis Agerpres.
„Creșterea ponderii românilor care se consideră cetățeni europeni arată consolidarea sprijinului populației pentru comunitatea de valori euro-atlantică. După 25 de ani de regim democratic și după 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, atașamentul populației României față de valorile societății libere este incontestabil și, îndrăznesc să spun, ireversibil. Românii sunt astăzi mai occidentali decât au fost vreodată în toată istoria lor în condițiile în care România este astăzi țara din regiune cu populația cea mai atașată de Occident și valorile sale”, spune directorul INSCOP, Remus Ștefureac.
În ceea ce privește legătura cu Uniunea Europeană, 63% dintre respondenți „asociază UE cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale. 52,4% dintre români asociază Uniunea Europeană, în primul rând, cu subordonarea față de țările din Vestul Europei, 52% cu intervenția în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identității naționale și 39% cu birocrația”.
De altfel, aceștia sunt de acord cu înființarea unei armate a UE în proporție de 62,5%, în timp ce doar 23,7% se declară împotrivă. Motivele se pare că sunt legate de securitatea regională și amplificarea îngrijorărilor cu privire la producerea unor conflicte armate în zonă.
Și trecerea la euro este acceptată de 58,1% dintre respondenți, în timp ce un procent de 9% nu au știut sau nu au răspuns.