INSP: A fost confirmat primul caz de gripă din acest sezon, în România

INSP: A fost confirmat primul caz de gripă din acest sezon, în România
Foto: pixabay.com

Un caz de gripă a fost confirmat în România în ultima săptămână. Este vorba despre primul caz de gripă sezonieră din această toamnă, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Primul caz de gripă din acastă toamnă, în România

”A fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal, tip A, subtip H1”, se arată în informarea transmisă de CNSCBT, referitoare la săptămâna 19-25 octombrie.

Totodată, din datele transmise de autorități reiese că numărul infecțiilor respiratorii acute depistate în acest interval este cu 8,6% mai mare decât cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 19 – 25 octombrie (S43/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (92.414) şi cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636)”, se arată în raportarea CNSCBT.

De asemenea, în săptămâna 19-25 octombrie, ”au fost raportate la nivel național 12 cazuri de gripă clinică comparativ cu 21 de cazuri înregistrate în aceeași săptămână din 2019”, mai precizează autoritățile.

Potrivit datelor oficiale, până la 25 octombrie, 323.098 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal.

Confruntate cu o creștere alermantă a cazurilor de COVID-19 în prag de sezon rece, autoritățile își pun problema modului în care vor reuși să gestioneze situația epidemiologică în următoarele luni, în contextul în care gripa sezonieră se va suprapune cu infecțiile cu noul coronavirus.

Cum se poate deosebi gripa de COVID-19. Explicațiile unui specialist

Recent, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a explicat cum pot fi deosebite cele două afecțiuni respiratorii, precizând că sunt foarte mari șansele ca o persoană să contracteze ambele virusuri în același timp.

”Aceste două virusuri nu competiționează pe aceiași receptori, motiv pentru care ei pot să coexiste foarte bine la același pacient. (…)Gripa debutează, în general, cu un tablou brusc, cu febră mare, cu dureri musculare importante, cu o stare de curbatură, cu dureri de cap, dureri oculare, simți ochii înfundați în orbite, și ulterior apar semnele de tract respiratoriu inferior – tuse seacă și mai rar semnele de strănut și dureri de gât. În infecția cu SARS-CoV-2, debutul, în general, este lent, cu subfebrilitate, cu stare de astenie fizică importantă, stare de oboseală, cu dureri de cap, cu tuse, pierdere de gust și de miros și, în formele severe se instalează dificultatea respiratorie și uneori apar și forme digestive cu greață, vărsături și diaree. Diferența dintre ele este legată de modalitatea de debut: în gripă vorbim de un debut brusc, în infecția cu SARS-CoV-2, debutul este lent, progresiv”, a explicat medicul.

Aproape 6.500 de noi cazuri de coronavirus în România, în 24 de ore

România a depășit, joi, pragul de 6.000 de infectări zilnice cu noulcoronavirus. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 6.481 de noi îmbolnăviri. 868 de pacienți diagnosticați cuCOVID-19sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă, de asemenea un număr-record. Totodată, autoritățile anunță că de miercuri până joi au decedat 83 de persoane infectate cucoronavirus.

Ultima oră
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Recent făceam un apel la responsabilitate către partidele din arcul guvernamental. Nu a fost înțeles de toți, așa că îl reiterez
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări
09:38 - Ludovic Orban: Preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la Congresul PNL. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot