Inspecţia Judiciară îi trimite în judecată la CSM pe adjunctul lui Kovesi şi pe un şef de serviciu din DNA

Inspecţia Judiciară îi trimite în judecată la CSM pe adjunctul lui Kovesi şi pe un şef de serviciu din DNA
Foto: evz.ro

Marius Iacob, adjunct al șefei DNA, şi Carmen Simona Ricu, şef serviciu al Direcţiei, vor fi judecaţi de procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii pentru abateri disciplinare sâvârşite în legătură cu reprezentarea instituţiei în procesul Iorga-DNA, intentat de magistrat după ce a fost revocat din DNA. Decizia aparține Inspecției Judiciare.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de domnul Marius Constantin Iacob, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”), pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. g) şi m) din Legea nr. 303/2004”, transmite Inspecţia Judiciară.

De asemenea, inspectorii au exercitat acţiunea disciplinară faţă de Carmen Simona Ricu, procuror şef serviciu la DNA, „pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b), g) şi m) din Legea nr. 303/2004”.

Inspectorii spun că magistratul a încălcat mai multe prevederi, printre care şi regulamentul de ordine interioară a DNA „prin aceea că, urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob – procuror şef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susţinând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror şef al DNA”.

Urmăriți B1TV.ro și pe