Înțelegerea amiabilă între șoferii implicați în accidente ușoare va putea fi completată rapid de pe telefon

Înțelegerea amiabilă între șoferii implicați în accidente ușoare va putea fi completată rapid de pe telefon
Foto: Pixabay

Pentru a ușura stresul, deplasările și birocrația în momentele nefericite ale unor accidente ușoare, autoritățile lucrează la o aplicație în care se pot opera datele șoferilor care decid să rezolve situațiile amintite pe cale amiabilă.

Completarea unui astfel de proces online ar putea dura în jur de zece minute iar platforma ar putea fi funcțională în România de la jumătate lunii viitoare.

Conform autorităților în domeniu, noul sistem online va duce la scurtarea perioadei de constatare a daunelor, la o scădere a costurilor legate de constatarea daunelor și evitarea neînțelegerilor și fraudelor. 

Ca afară: aplicația există deja în alte state

Platforma amintită există deja în alte state și ar urma să funcționeze și în România din 15 octombrie.

Autorităţile promit conducătorilor auto că vor simplifica procedurile în cazul accidentelor ușoare în care nu se înregistrează victime sau pagube majore.

Cele mai numeroase situații în care sunt înregistrate tamponări au la bază viteza, neatenția dar, mai nou, și infratructura rutieră prost gestionată de autorități prin schimbarea peste noapte a sensurilor de mers, montarea de stâlpișori și înreunarea găsirii unor locuri de parcare în preajma instituțiilor publice sau stabilirea de sensuri unice pe anumite tronsoane care provoacă aglomerări majore sau nervozitate la volan.

Amiabila se va face din telefon, adio paginilor scrise pixul pe capota mașinii

Marius Constantinescu, broker asigurări, declară pentru Gândul că șoferii nu vor mai fi nevoiți să completeze amiabila pe capota mașinii: Constatarea mașinii nu se mai face pe capota mașinii, se face printr-o aplicație, unde odată încarcate datele, le pot folosi pentru mai multe evenimente ulterioare. Aplicația deja este folosită în alte țări și e folosită cu succes. Practic are un timp mult mai mic de completare, totul fiind interactiv.”

Valentin Ionescu, Autoritatea de Supraveghere Financiară, a menționat pentru sursa citată: „Softul va face inclusiv realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va arăta dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS. Se semnează și se dă send către cei doi asigurători.”

Urmăriți B1TV.ro și pe