Interceptări din dosarul lui Hrebenciuc și al lui Șova: Numele lui Valeriu Zgonea și al președintelui CJ Vrancea apar în discuții

Interceptări din dosarul lui Hrebenciuc și al lui Șova: Numele lui Valeriu Zgonea și al președintelui CJ Vrancea apar în discuții

Noi dezvăluiri au ieșit la iveală în dosarul în care Viorel Hrebenciuc și Dan Șova sunt urmăriți penal pentru trafic de influență. Numele altor grei PSD apar în interceptările din referatul procurorilor. Astfel, în dosar este menţionat atât numele lui Valeriu Zgonea dar şi cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Mai mult, deputatul Viorel Hrebenciuc a fost înregistrat în timp ce discuta, în urma cu trei zile, cu senatorul Dan Șova. Acesta din urmă încerca să îl convingă pe Șova să facă demersuri pentru inițierea unei legi a amnistiei și grațierii, oferindu-i în schimb sprijin pentru a câștiga șefia PSD.

„VIOREL HREBENCIUC: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…
DAN ŞOVA: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
VIOREL HREBENCIUC: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
DAN ŞOVA: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnule preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…”

Potrivit referatului procurorilor, Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Dan Şova susţinere pentru şefia partidului.

„HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect așa. Și cum am vorbit cu tine la faza cu președintele și modernizezi puțin – adică să mai fie și activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forță imensă, Dane! Ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid!
(…)
DAN ŞOVA:  În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
VIOREL HREBENCIUC: Asta e problema
DAN ŞOVA: Este negativ
HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să îţi spun ţie, să nu fie Liviu. În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea…
DAN ŞOVA: Dar ce facem cu Vali?
HREBENCIUC VIOREL: Hai să îţi spun o chestiune. O să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi , că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine punem la Guvern?  Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi, Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru – sunt ministere în care trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss…
(…)
DAN ŞOVA: Şi cu Vali (nr. Valeriu Zgonea) cu care m-am tot chinuit …
HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine, că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem. Ne lămurim exact. Fără probleme”

Iar unul dintre liderii importanţi căruia Hrebenciuc se gândea să-i ceară sprijinul este preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

„DAN ŞOVA:  O să mă duc şi până la Focşani, la Marian (nr. Marian Oprişan)
VIOREL HREBENCIUC: Da, da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă, să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian”

Fostul şef SPP Dumitru Iliescu apare şi el în interceptări. Potrivit refreatului procurorilor, acesta ar fi pus presiuni pe Viorel Hrebenciuc ca să-l demită pe vicepreşedintele ANPC.

„Cu ocazia întâlnirii din 13.08.2014, Iliescu Dumitru i-a cerut lui Viorel Hrebenciuc  să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să-l destituie pe Bontea Vlad, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita, cerere acceptată de către Hrebenciuc”, se mai arată în referatul procurorilor.

Dumitru Iliescu ar fi promis că se interesează atât la SRI, cât şi la DNA.

„ILIESCU DUMITRU: Şi el mi-a spus: Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un table cu persoanele s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului ci a DNA-ului, pentru mandatele de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat , dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.
VIOREL HREBENCIUC: Nu, nu.
(…)
ILIESCU DUMITRU: Da, deci el a văzut, o fi ştiu el că e de la SRI, că nu e de la SRI? El a spus că a văzut tabelul de la DNA, o fi fost şi la SRI, dar aşa a văzut acolo.
VIOREL HREBENCIUC: Nu contează!
ILIESCU DUMITRU: Însă el mi-a spus că a văzut pe tabel asta. Eu dacă am fost plecat pe urmă a venit şi problema asta, am fost atât de bulversat că nu am mai putut să mă văd cu ei şi să văd despre ce este vorba legat de dumnneavoastră.
VIOREL HREBENCIUC: Da,da.
ILIESCU DUMITRU: Acum să vedem despre ce vorba. Pot să mă interesez şi la SRI, pot să mă documentez şi la DNA”.

Incerceptări bombă din dosarul lui Viorel Hrebenciuc