Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții și obiceiuri: ziua în care se vindecă bolnavii

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții și obiceiuri: ziua în care se vindecă bolnavii
FOTO: Pixabay.com

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorităîn fiecare an pe 21 noiembrie, este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele.

Înaceastă noapte se spune că se fac farmece şi descântece,și se află ursita. De asemenea, în această noapte se fac previziuni meteorologice. În tradiţia populară, se spune că în ziua de Ovidenie se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.

Tradiții și obiceiuri

Se spune cădacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii. Dacă va ninge pe 21 noiembrie vom avea parte de o iarnă lungă şi grea.

Tot astăzi se spune că este bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace, iar ologii s-ar putea vindeca

Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la Biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

Praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu. Conform tradiţiei, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vârsta de 3 ani, unde a trăit şi a slujit ca fecioară în templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fața lumii, Fecioara Maria a părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

În țara noastră, în tradiția strămoșească, acestei mari sărbători religioase i se mai spune șiOvidenia. Deși stricto sensuOvideniaeste un cuvânt care vine din slavonă cu sens de „intrare”, în popor are înţeles de „vedere, primă apariție, văz, vedenie”. Mai este întâlnită în anumite regiuni, ca Moldova și Bucovina, și sub numele deVovidenia, cu aceeași semnificație, potrivit Fanatik.ro.

Ca orice eveniment important din viața oricărei comunități, mai ales religios,Intrarea Maicii Domnului în Bisericăeste cinstită de credincioși cu o mulțime de obiceiuri, de tradiții care, respectate, în credința populară aduc norocul și sănătatea în familie. Iată în continuare câteva dintre ele.

Ce este bine să facem de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

  • În popor se crede că deIntrarea Maicii Domnului în Bisericăse deschid cerurile şi credincioșii cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. În unele locuri, în gospodăriile cu animale, capul familiei, înconjurat de rudele cele mai dragi, merge în grajd, în staul, în locurile unde sunt adăpostite animalele și ține un scurt speech, urmat de o rugăciune rostită de toți cei prezenți;
  • Legat de credința anterioară, în ziua sfântă aIntrării Maicii Domnului în Bisericăeste interzisă orice activitate legată de prelucrarea lânii și a pieilor de animale sub mare pericol de boală și necaz anul ce urmează;
  • În ziuaIntrării Maicii Domnului în Bisericăeste foarte bine să mâncați pește pentru a„nu fi lipsiți de lumina ochilor și a vă bucura de o vedere bună”(crestinortodox.ro). Nu întâmplător, ci tocmai pentru ca bucuria marii sărbători să nu fie „atinsă” de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.