Critici dure la adresa Bisericii Ortodoxe Române, chiar în Săptămâna Mare. „O inovație periculoasă tinde să devină tradiţie”

Critici dure la adresa Bisericii Ortodoxe Române, chiar în Săptămâna Mare. O inovație periculoasă tinde să devină tradiţie

Preotul Ioan-Florin Florescu, emigrat în Scoţia, a criticat, chiar în Săptămâna Mare, obiceiul recent al Bisericii Ortodoxe Române de a aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim cu avionul.

„O inovație periculoasă tinde să devină tradiție în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim, în seara de Înviere. Episcopiile din toată țara sunt invitate să-și trimită la aeroport delegațiile pentru preluarea luminii sfinte. Mă întreb, ce se întâmplă dacă, să zicem, avionul nu poate ateriza sau zborul este anulat, cine știe din ce motive (totul e posibil). Nici nu vreau să mă gândesc la ceva mai rău. Cum ar fi să auzi la știri, „Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore” sau „zborul luminii sfinte a fost anulat, aeroportul își cere scuze pentru neplăcerile create”. Este cineva conștient de ridicolul la care expune slujba de Înviere această nouă și neobișnuită obstinație de a aduce lumina de la Ierusalim?”, a scris preotul, pe blogul său.

„Până acum vreo zece ani toți credincioșii primeau lumina de Înviere de la preotul lor, luată din candela de pe sfânta masă. Abia acest obicei are o semnificație teologică veche și adâncă, nu transportul luminii de la Ierusalim, pentru că sfânta masă din orice biserică este în același timp altarul, tronul și mormântul Mântuitorului. Lumina candelei de pe sfânta masă a oricărei biserici nu este o lumină oarecare, este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos. Sunt altarele noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată. Nu vă jucați cu imprevizibilele consecințe teologice și pastorale ale unei improvizații făcute doar pentru impresia maselor! Ierarhii și teologii Bisericii din secolele trecute nu aveau această obsesie pentru lumina de la Ierusalim”, a adăugat Ioan-Florin Florescu.

Preotul a emigrat în 2011 în Marea Britanie, la Edinburgh. El a devenit cunoscut în contextul tragediei din clubul Colectiv, când a criticat ideile unor oficiali ai Bisericii, potrivit cărora incendiul ar fi avut legătură cu semnificaţiile negative ale unor sărbători importate, precum Halloween-ul.