Ion Cristoiu: Deși nu sunt monarhist, optez pentru Prințul Nicolae în disputa cu perechea Margareta-Radu Duda

Ion Cristoiu: Deși nu sunt monarhist, optez pentru Prințul Nicolae în disputa cu perechea Margareta-Radu Duda
Foto: masapresei.ro

Ion Cristoiu a vorbit pe blogul personal despre starea de sănătate a Regelui Mihai, subiect despre care a comentat miercuri seara la televiziunea online a lui Robert Turcescu.

Jurnalistul are un semn de întrebare cu privire la anunțul făcut de Casa Regală privind bolile de care suferă Regele.

„Robert Turcescu a observat din start, în conţinutul acestui comunicat, o ciudăţenie: Precizările privind bolile de care suferă Majestatea Sa. Nu era de ajuns să se spună că e grav bolnav? s-a întrebat Robert Turcescu. Fireşte că era de ajuns, fie şi pentru că amănuntele medicale privind o boală sînt date publicităţii după moartea bolnavului, şi atunci pentru a risipi bănuielile în legătură cu moartea naturală a respectivului.

Din Istorie ştiu că astfel de Comunicate se dau cînd personajul public e pe moarte sau chiar după ce a murit. În cazul Regelui Mihai nu văd rostul acestui Comunicat ce pare a pregăti opinia publică pentru inevitabil. Regele Mihai nu era şef de stat în exerciţiu pentru ca opinia publică să se întrebe de ce nu mai apare în public.

Pe Regele Mihai nu-l aşteptau în aceste zile manifestări publice la care-şi anunţase prezenţa şi care ar fi stîrnit întrebări dacă Regele lipsea fără o justificare de genul celei din Comunicat”, a scris jurnalistul.

Acesta precizează că Principesa Margareta a ținut locul Regelui Mihai din 2014, de când acesta a dispărut din viața publică.

Cristoiu face apoi o trecere în revistă a faptului că deși Principesa Margareta este cea care va succede la tron, Prințul Nicolae cucerise inimile multor monarhiști.

„Prin Mesajul din 1 martie 2016, Margareta devine practic Regina României. Consiliul Regal nu mai e al Regelui Mihai, ci al ei. Funeraliile o vor prinde în postura de Regină.

Mult mai important, Nicolae, care se pare că n-a putut ajunge pînă acum la bunicul său, va trebui să se adreseze Margaretei, dat fiind că Regele Mihai a părăsit scena publică.

De ce? Răspunsul ni-l dă Scandalul cu excluderea prinţului Nicolae din 1 august 2015.

Deşi Principesa Margareta a fost desemnată drept moştenitoare şi Custode al Coroanei, Prinţul Nicolae cucerise inimile multor monarhişti.

Tînăr modern, mai apropiat prin felul de a fi de monarhiile moderne, adaptate toate la generaţia Internetului, Principele risca să cucerească şi inimile românilor care nu sînt monarhişti.

Atît monarhiştii, cît şi românii nu-l suferă pe prinţul Duda. Principesa Margareta e asociată cu numele lui Radu Duda. Între cei doi bărbaţi – Prinţul Nicolae şi Principele Duda, românii au optat pentru Nicolae.
Că e aşa s-a văzut imediat după reacţia violentă a multor monarhişti după excluderea misterioasă a lui Nicolae din Casa Regală”, a declarat jurnalistul.

În încheiere, Ion Cristoiu precizează că el l-ar vrea la tron pe Prințul Nicolae pentru că este un personaj viu și modern, în timp ce Casa Regală a rămas o „monarhie de tip hieratic”.

„După excluderea lui Nicolae s-au făcut multe speculaţii în legătură cu starea de sănătate a Regelui Mihai. S-a şoptit că Regele e ţinut deoparte de viaţa publică, dar şi de nepotul Nicolae de Principesa Margareta, mai precis de Radu Duda.

Mesajul Regelui are semnificaţia unui cedări a Tronului către Margareta, fie şi prin punerea Consiliului Regal la dispoziţia Margaretei. Prin aceasta Margareta devine Regină înainte ca Regele Mihai să moară. Se evită astfel presiunile simpatizanţilor lui Nicolae după moartea Regelui.

În aceste condiţii doar precizarea grav bolnav ar fi adîncit suspiciunile că e o nouă Operaţiune a lui Radu Duda.

Prin amănuntele medicale exacte s-au reuşit două lucruri:

1) Să se contracareze orice şoaptă, orice zvon că Regele ar fi practic ostaticul cuplului Radu Duda – Margareta.

2) Să se abată atenţia monarhiştilor de la realitatea transferului de putere”, a încheiat Ion Cristoiu.

 

 

 

Ultima oră