Ion Moraru, secretarul general al Guvernului, se află în spatele unui grup de interese care controlează Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor

Ion Moraru, secretarul general al Guvernului, se află în spatele unui grup de interese care controlează Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor
Foto: ziuanews.ro

Secratarul General al Guvernului, Ion Moraru, controlează „fabrica de bani” în care a fost transformat sistemul sanitar de gruparea organizată condusă de nepotul său Andrei Rusu,  fost consilier personal al premierului, potrivit unor dezvăluiri făcute de enațional.ro.

Potrivit sursei citate, Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CONAS) este controlată de un grup de interese ale cărui ițe duc direct la secretarul general al Guvernului, Ion Morar. 
Acesta și-a numit nepotul la Secretariatul General al Guvennului (SGG), ulterior Andrei Rusu fiind numit cnsilier personal al lui Victor Ponta. Din această funcție el a ajuns să controleze mecanismul de milioane bune de euro prin care sunt „școlarizați” așa-numiții „manageri de calitate”pentru acreditarea spitalelor din țară și încasarea unor sume uriașe de bani pentru „consultanță”.

Una dintre consultantele din sistemul sanitar românesc, pentru care managerii spitalelor cheltuiau sute de mii de euro este Violeta Rusu, soția lui Andrei Rusu și reprezentanta de firma Food &Feed Consulting SRL.

Cifra de afaceri a firmei de consultanță de apartament a explodat pur și simplu de când Ion Moraru a ajuns șeful SGG, iar soțul, omul de legătură dintre Guvern, CONAS și Școala Națională de Sănătate Publică de Management si Perfecționare în Domeniul Sanitar a lui Cristian Vladescu. Cu banii obținuți din serviciile de consultanță soții Rusu s-au apucat pe cumpărat mai multe terenuri.

În acest context, nepotul șefului SGG a plecat în SUA pe un important post diplomatic, acela de coordonator al Biroului de promovare comerciala si economica al Consulatului General al României de la Chicago.

Totuși cuplul Andrei – Violeta Rusu are o concurență serioasa, reorezentantă de cuplul Cristian Toma – Adina Geană, aceasta din urma câștigând la rândul său contracte de consultanță în vederea acreditării spitalelor. Cristian Toma este directorul general al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), iar partenera sa este directoarea Școlii de Management Sanitar a lui Cristian Vlădescu. Instituția a preluat organizarea cursurilor pentru evaluatorii acreditarii spitalelor de la CONAS.

Numele lui Ion Moraru a fost vehiculat și în legătură cu dosarul Microsoft, în 2014, șeful Secretariatului General al Guvernului prezentându-se la DNA pentru a depune unele documentele, dar și pentru a fi audiat în calitate de martor.

Toate documentele privind contractele pentru licențele de la Microsoft au trecut pe la Secretariatul General al Guvernului, Executivul dând și o hotărâre, în acest sens, în decembrie 2003.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe