Ion Petrescu: Cucerirea întregului Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria. Pierderile teritoriale e greu de crezut că vor fi recuperate. I-a reușit să blocheze nordul Mării Negre (VIDEO)

Ion Petrescu: Cucerirea întregului Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria. Pierderile teritoriale e greu de crezut că vor fi recuperate. I-a reușit să blocheze nordul Mării Negre (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Cucerirea întregii regiuni Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria și să stopeze conflictul, pentru că i-ar conveni să o facă, a declarat col. Ion Petrescu, analist militar, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Ion Petrescu, pe B1 TV: „Rușii, unde se duc, vezi Transnistria `92, vezi Georgia 2008, vezi Crimeea 2014, nu mai pleacă”

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm dacă Rusia reușește să își consolideze câștigurile teritoriale din estul Ucrainei, analistul militar român a explicat: „Dacă luăm estimarea Pentagonului, atunci Donbasul de Vest, adică partea minoră care a rămas necucerită separatiștii din Lugansk, din partea lor de vest, și partea care încă este apărată de vreo 20.000 de militari ucraineni în zona revendicată de republica populară separatistă Donețk, «în câteva săptămâni» – asta este sintagma folosită de Pentagon – ar urma să fie trecute sub ocupația militară rusească”.

„Cucerirea întregului Donbas ar putea fi un moment în care Rusia să își declare victoria și să stopeze conflictul, pentru că i-ar conveni – două republici consolidate, cele recunoscute, și deja în republica populară separatistă Donețk s-a anunțat intenția unui referendum de unificare cu Federația Rusă, stabilizarea situației la nord de Crimeea, unde ar mai urma să apară două republici populare cu capitale la Harkov și Zaporojie care bineînțeles că, dincolo de acordarea cetățeniei ruse și a pensiilor în ruble, care a început inclusiv în orașul Mariupol, și ele s-ar unifica cu Federația Rusă”, a adăugat Ion Petrescu.

„Și atunci, întrebarea de bun simț, bun, Ucraina luptă, bun, vrea integritate teritorială, își apără independența, dar pentru cât timp și cu ce preț? Pentru că pierderile teritoriale e greu de crezut că vor fi recuperate. Rușii, unde se duc, vezi Transnistria `92, vezi Georgia 2008, vezi Crimeea 2014, nu mai pleacă”, a continuat expertul.

Referitor la faptul că de această dată agresiunea rusă a fost întâmpinată cu un sprijin occidental fără precedent pentru țara agresată, în speță Ucraina, el a explicat: „Atât timp cât există doar un sprijin tehnic, material, economic și pe multiple planuri, lucrurile nu vor evolua în sensul determinării Moscovei să își retragă trupele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe