IPS Teodosie nu e de acord cu deschiderea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului: „Biserica nu e anexa instituţiilor sanitare”

IPS Teodosie nu e de acord cu deschiderea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului: „Biserica nu e anexa instituţiilor sanitare”
Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

IPS Teodosie a respins categoric ideea ca în Catedrala Neamului să fie organizat un centru de vaccinare anti-COVID-19. Arhiepiscopul Tomisului susține că „biserica nu este anexa instituţiilor sanitare”.

IPS Teodosie nu vrea centru de vaccinare în Catedrala Neamului

Ideea a fost lansată de către deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate, care a susținut că Biserica ar trebui să se implice în campania de imunizare. „Să vă dau un exemplu: în Franța, am văzut centre de vaccinare în tot felul de biserici, am văzut în moschei, în catedrale catolice. Cum ar fi să avem un centru de vaccinare în Catedrala Neamului?”, a mai afirmat Ungureanu.
IPS Teodosie nici nu vrea să audă de vreun centru de vaccinare în catedrala Neamului.

„Biserica nu este anexa instituţiilor sanitare. Să nu amestecăm lucrurile. În Biserică se sfinţesc cele sfinte. Sunt destule clădiri. Nu se cuvine în Catedrala Naţională să facem vaccinarea”, a declarat acesta, pentru RTV.

El i-a acuzat apoi pe cei de la USR-PLUS că „pun biserica pe aceeaşi poziţie” cu clădirile laice.

IPS Teodosie a mai spus că situația de acum nu trebuie comparată cu cea din timpul războaielor, când bisericile au devenit adăposturi și preoţii au fost alături de armată şi popor.

Arhiepiscopul Tomisului susținuse anterior că el nu se va vaccina anti-COVID-19 pentru că are alergii și că nici nu va promova imunizarea deoarece nu e treaba preoților să facă acest lucru.

Vasile Bănescu, despre ideea lui Ungureanu: Uneori, fiecare din noi spunem și enormități

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a respins și el, într-o intervenție pentru B1 TV, ideea deputatului USR-PLUS de a fi organizat un centru de vaccinare în Catedrala Neamului.

„Uneori, fiecare dintre noi spunem și enormități. Mă includ și eu aici. Propunerea despre care e vorba acum cred că frizează așa ceva, pentru că există mai multe motive care nu converg în niciun fel la o astfel de propunere – transformarea unei catedrale aflată în plin șantier. Imaginați-vă un spațiu în care se lucrează, în care nu există niciun fel condiții care să permită amenajarea unui astfel de spațiu într-un centru de vaccinare”, a declarat Vasile Bănescu, în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Acesta a mai spus că numai anul trecut Biserica s-a implicat cu peste cinci milioane de euro în zona sanitară și filantropică.