IPS Teodosie sfidează din nou regulile anti-COVID-19: Fără mască la o slujbă în biserică. Poliția îl așteaptă la ieșire

IPS Teodosie sfidează din nou regulile anti-COVID-19: Fără mască la o slujbă în biserică. Poliția îl așteaptă la ieșire
Captură Video Digi24

IPS Teodosie a fost surprins fără masca de protecție, în timp ce oficia o slujbă de înmormântare într-o biserică din județul Constanța. Niciunul dintre preoții care îl însoțeau nu purta mască. Polițiștii au ajuns la fața locului și au anunțat că, după slujbă, vor împărți amenzi. În interiorul lăcașului de cult se aflau peste 50 de persoane, iar în exterior alte aproximativ o sută, precizează Digi24.

IPS Teodosie ignoră regulile anti-COVID-19 și insistă cu pelerinajul de Sfântul Andrei

De altfel, Arhiepiscopul Tomisului se află în mijlocul unui scandal legat de organziarea pelerinajului de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.

Pe 25 noiembrie, Tribunalul Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea depusă de IPS Teodosie, care voia anularea deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce interzicea pelerinajele religioase.

Ulterior, preotul a adresat o scrisoare deschisă chiar premierului Ludovic Orban, în care i-a urat acestuia ca „Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această ţară şi a nu lupta cu înverşunare împotriva Lui Dumnezeu şi a celor care cred în El”.

„Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituţia României, alineatul (1) şi alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturaleţe de către autorităţile locale pe care le coordonaţi prin miniştrii de resort. Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite”, a acuzat IPS Teodosie, în scrisoare.

Șeful Guvernului l-a sfătuit atunci pe Arhiepiscopul Tomisului să îndemne credincioșii la respectarea regulilor: „Aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje, ci sunt făcute să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”.

Ulterior, IPS Teodosie le-a transmis tuturor preoților din eparhie că pe 30 noiembrie „sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”.

Arhiepiscopiei Tomisului a transmis și ea că „toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa; bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare şi rugăciune individuală”.

Municipiul Constanța, în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19

Din 20 noiembrie, municipiul Constanța a intrat în carantină, după ce incidența cazurilor de COVID-19 depășise 9 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Potrivit Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, slujbele religioase se pot oficia doar în exterior și trebuie să existe o suprafață de 4 mp/persoană.

Măsura carantinării e valabilă 14 zile.

Ultima oră
20:28 - Beatrice Mahler: Secția de Terapie Intensivă de la Institutul Marius Nasta e plină de câteva săptămâni. Presiunea și dificultatea cazurilor cresc de la o zi la alta (VIDEO)
20:11 - Lista orașelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19. Unde este obligatoriu certificatul verde
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile